Wykonanie
Bardzo dużo czasu spędzam z dzieciakami na placu zabaw, gdzie spotykam się z innymi mamami. Od jednej z nich dostałam właśnie przepis na te
ogórki. Polecam serdecznie :)

Składniki:2 kg
ogórków3 duże
cebule3 łyżki
soliZalewa:1 szklanka
octu2 szklanka
cukru2 szklanki
wody1,5 łyżeczki
curry1,5 łyżeczki
słodkiej papryki1,5 łyżeczki
pieprzu (najlepiej świeżo mielony)1,5 łyżeczki ziaren
gorczycy1,5 łyżeczki
suszonego koperku (opcjonalnie)1 ząbek
czosnku na słoik - opcjonalnieSposób wykonania:1. Umyć
ogórki, nie obierać. Pokroić wzdłuż na ćwiartki.2.
Cebule obrać, pokroić w półplasterki.3.
Ogórki i
cebule posolić, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zbędny sok.4. W międzyczasie składniki zalewy zagotować i przestudzić.5. Do słoików na dno ułożyć trochę
cebuli i ewentualnie ząbek
czosnku. Ciasno ułożyć
ogórki, zalać zalewą i pasteryzować 10-15 minut.6. Z podanej porcji wyszło mi 10 niedużych słoiczków.Smacznego!!!