Wykonanie
Po perypetiach
mięsno - lodówkowych, o których
pisałam w zeszłym tygodniu, w wyniku których powstały szybkie zapiekanki - ziemniaczana i makaronowa, w końcu udało mi się wyjąć z zamrażalnika odpowiednie
mięso. Powstał z niego pyszny sos
mięsny i nie tylko dla całej rodzinki, ale o bonusach później.Bez zbędnych ceregieli przedstawiam przepis na gulasz z
szynki wieprzowej, który zawsze robi furorę u mojego
Męża, a obecnie także u mięsożernego Syncia.
Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1):
1/2 kg
szynki wieprzowej bez kości1/2
papryki czerwonej2-3
grzyby suszone1/2 średniej
cebuli1/2 ząbka
czosnku1/2 łyżeczki
sosu sojowo - grzybowego1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzolej do smażenia
mąka (do obtoczenia
mięsa)szczypta
tymianku i
rozmarynu (lub inne ulubione
zioła)1/2 łyżeczki
papryki słodkiejPrzygotowanie:Umyte
mięso kroimy w średnio grubą kostkę (w zależności od preferencji). Solimy i
pieprzymy i mieszamy z odrobiną startego
czosnku. Obtaczamy w
mące. Obsmażamy wraz z posiekaną
cebulą na średnio rumiano. Następnie przekładamy
mięso do garnka z ok. 3/4 litra gotującej się
wody. Dodajemy sparzone i posiekane
suszone grzyby,
sos sojowy i koncentrat oraz ulubione
przyprawy.
Mięso dusimy do miękkości dość często mieszając i podlewając
wodę (jeśli jest taka potrzeba) by nie przywierało. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną
paprykę by zdążyła lekko zmięknąć.
Jeśli
sos jest zbyt rzadki lekko zaciągamy
mąką. U mnie nie było takiej potrzeby. Sos doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju
kaszami i kluskami. Ja moim Mężczyznom podałam z kopytkami produkcji Teściowej, a drugim razem z pełnoziarnistymi kluskami łyżką kładzionymi i domową surówką z
marchwi, o których już niedługo.