ßßß
Bakłażan jest bardzo smacznym warzywem i dość łatwym w przygotowaniu. Przetwarzając bakłażana należy pamiętać tylko o tym, że jest warzywem chłonącym tłuszcz jak gąbka. Z tego względu odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko oliwą. Polecam pieczonego z farszem z indyka i pieczarek.
Składniki:2 niezbyt duże dojrzałe bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu lekko się ugina)1/2 kg pieczarek1/2 kg chudego mięsa z indyka lub innego ulubionego2 średnie cebule3 ząbki czosnku100 g twardego sera żółtego1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka tymiankupieprz i sól do smaku1 łyżka bułki tartejoliwa z oliwek do posmarowania wnętrza bakłażanów i do smażenia farszusól do posypania wnętrza bakłażanów, aby pozbyć się goryczkiPrzygotowanie:Bakłażany umyć, odciąć łodygę, przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć łyżką miąższ, pozostawić tak po 0,5 cm na brzegach i spodzie (uważać by nie przebić skórki). Wnętrze bakłażanów natrzeć solą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Odstawić na 30 minut, po tym czasie opłukać z soli i osuszyć ręcznikiem papierowym.Wydrążony miąższ drobno pokroić i delikatnie posypać solą, odstawić na 30 minut. Następnie odcisnąć powstały płyn.Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.Umyte mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce.Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w pióra.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso, czosnek i przyprawy (oprócz soli), smażyć około 5 - 6 minut. Dodać pokrojony miąższ z bakłażana i bułkę tartą, przesmażyć i doprawić pieprzem, solą (brać pod uwagę, że wnętrze bakłażana było już solone).Wnętrze bakłażanów posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Włożyć do foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiec 10 - 15 minut.Bakłażany wyjąć z piekarnika, napełnić farszem, wierzch posypać serem. Piec w 180 stopniach C jeszcze z 10 - 15 minut, do czasu gdy ser się roztopi i zacznie lekko się zapiekać.