Wykonanie

Zupa szczawiowa jest bardzo smaczna i szybko ją można przygotować. Wiosną i latem przygotowuję ją ze świeżego szczawiu, zaś zimą z marynowanego. Kwaśny smak szczawiowej latem bardzo mi odpowiada. W moim domu wszyscy bardzo chętnie ją jedzą.Składniki:1/2 kg świeżego szczawiu2 średnie
ziemniaki1 mała
marchewkakilka gałązek
koperkuząbek
czosnku (przecisnąć przez praskę)1/2 litra
bulionu np. drobiowego
sólpieprzdodatkowo:kwaśna
śmietana lub
jogurt naturalny2 - 3
jajka ugotowane na twardo


Przygotowanie:
Szczaw i
koperek umyć i drobno posiekać.
Ziemniaki i
marchew obrać, umyć, drobno pokroić.Do garnka z co najmniej 2 litrami gotującej się
wody wrzucić
ziemniaki i
marchew, gotować z 10 minut.Następnie wlać
bulion, dodać
szczaw,
koperek,
czosnek i gotować do miękkości warzyw, około 10 minut.Pod koniec gotowania przyprawić
pieprzem i
solą do smaku.Przed jedzeniem, do gorącej zupy w talerzu dodać
śmietanę lub
jogurt i ćwiartki
jajka (ilość, kto ile lubi). Ja lubię z
jogurtem, zupa jest mniej tłusta i kwaśniejsza.
Śmietanę można dodać do całej zupy w garnku, wcześniej dodając do zimnej
śmietany kilka łyżek gorącej zupy w celu jej zahartowania. Zupę z dodatkiem
śmietany najlepiej zjeść w tym samym dniu.