ßßß Cookit - przepis na Sałatka z selera naciowego i indyka

Sałatka z selera naciowego i indyka

nazwa

Wykonanie

Taką sałatkę przygotowuję najczęściej na drugi dzień po pieczeniu Soczystego udźca z indyka, jeśli oczywiście cały nie został zjedzony. Sałatka jest bardzo soczysta, delikatne kawałki indyka idealnie pasują do papryki i selera naciowego. Połączenie jak dla mnie w sam raz, pożywne, sycące i zdrowe, a i szybkie do przygotowania.
Składniki:
3 - 4 łodygi selera naciowego
około 300 g pieczonego indyka (bez skóry)
1 papryka czerwona
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
mały pęczek koperku
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z indyka pieczonego zdjąć skórę i pokroić w małe słupki.
Seler umyć, pokroić w drobne kawałki i obsypać niewielką ilością soli (u mnie 1/2 łyżeczki).
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w niewielkie paseczki.
Koperek i cebulę umyć, drobno posiekać.
Sok z cytryny, oliwę i czosnek dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać powstałym sosem i doprawić ewentualnie pieprzem i solą.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/07/saatka-z-selera-naciowego-i-indyka.html