Wykonanie
Taką
sałatkę przygotowuję najczęściej na drugi dzień po pieczeniu Soczystego udźca z
indyka, jeśli oczywiście cały nie został zjedzony.
Sałatka jest bardzo soczysta, delikatne kawałki
indyka idealnie pasują do
papryki i
selera naciowego. Połączenie jak dla mnie w sam raz, pożywne, sycące i zdrowe, a i szybkie do przygotowania.Składniki:3 - 4
łodygi selera naciowegookoło 300 g
pieczonego indyka (bez skóry)1
papryka czerwona1
cebulka dymka ze
szczypiorkiemmały pęczek
koperkusok z 1/2
cytryny3 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku (przecisnąć przez praskę)
sól i
pieprz do smaku
Przygotowanie:Z
indyka pieczonego zdjąć skórę i pokroić w małe słupki.
Seler umyć, pokroić w drobne kawałki i obsypać niewielką ilością
soli (u mnie 1/2 łyżeczki).
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w niewielkie paseczki.
Koperek i
cebulę umyć, drobno posiekać.
Sok z cytryny,
oliwę i
czosnek dokładnie wymieszać.Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać powstałym sosem i doprawić ewentualnie
pieprzem i
solą.