Wykonanie

Zwykłe ciasto w nowej odsłonie, dodatek
herbaty nadał lekkości i aksamitnego smaku, nie wspomnę już o kolorze i aromacie. Smak
herbaty i
czekolady jest w tym cieście doskonałym połączeniem. Wcale się nie dziwię, że w Japonii duża część
słodyczy ma takie połączenie. Polecam osobom lubiącym odkrywanie nowych smaków, ciasto jest jak herbaciana mgiełka. Polecam do
kawy lub
Herbaty Matcha z
mlekiem .

Składniki:4
jajka100 g
cukru pudru170 g
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniasok z 1/2
cytryny lub
limonki1/2 szklanki
oleju1 1/2 łyżeczki
herbaty Matchaszczypta
soliPolewa:100 g
deserowej czekolady1 łyżka
masła2 łyżki
śmietany 30 %Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od
białek i zmiksować z
cukrem pudrem na puszystą masę.Dodać
sok z cytryny,
olej i dokładnie zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i
herbatą Matcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną
mąkę.
Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać.Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wlać do foremki i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec 35 - 40 minut do suchego patyczka. Ciasto nie może być zbyt przepieczone, gdyż będzie za suche i straci zielony kolor.W mikrofali lub kąpieli
wodnej rozpuścić składniki polewy i polać wystudzone ciasto, wstawić do lodówki.Zobacz również: