Wykonanie
Przepis na tę pyszną tartę zaczerpnęłam z książki " Pyszne chwasty". Przyznam, że bardzo ciekawiło mnie takie połączenie smaków i był to strzał w 10. Ciepła kolacja wszystkim przypadła do gustu. Kruche ciasto, bardzo delikatny jajeczny krem ze
śmietaną i dodatek świeżych,
młodych pokrzyw i
szpinaku komponowały się idealnie.Składniki:Kruche ciasto:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,120 g schłodzonego
masła,łyżeczka
soli,łyżka kwaśnej
śmietany ,
żółtko jaja kurzego,50 ml zimnej
wodyFarsz:szklanka
młodych listków pokrzyw i
szpinaku,mała
cebula,3 łyżki
masła,2
jaja,200 ml
śmietany ,100 g
żółtego sera,ulubione
przyprawyPrzygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z
masłem,
śmietaną i
żółtkiem, wlać tyle
wody, żeby z powodzeniem zarobić kruche ciasto. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie formę na tartę wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, tak aby wyłożyć formę i boki formy. Spód nakłuć widelcem w wielu miejscach i rozsypać
groch, aby ciasto się nie podnosiło. Piec 25 min w temp. 180 stopni.Pokrzywę należy dokładnie umyć i zblanszować. Proces zblanszowania polega na zagotowaniu
wody do momentu wrzenia, wrzuceniu liści pokrzyw i gotowaniu ok. 3 min. W tym czasie pokrzywa straci zdolność "parzenia". Dodatkowo warto dodać do tej
wody szczyptę
cukru, aby zielkso zachowało zielony kolor, następnie zblanszowaną pokrzywę przełożyć do zimnej
wody.Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną
cebulę na
maśle, dodać pokrojoną pokrzywę i
szpinak. Doprawić
czosnkiem,
solą,
gałką muszkatołową, i
pieprzem. Smażyć ok. 5 min.Gdy spód tarty będzie gotowy należy przygotować farsz. Do miski wybić
jaja i dokładnie zmiksować na gładką masę ze
śmietaną. Dodać starty
żółty ser i podsmażony
szpinak z pokrzywą. Wymieszać dokładnie i wylać na kruche ciasto . Całość zapiekać w temp. 180 stopni przez 30 min.