Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na regionalny przysmak-
ciasto drożdżowe z farszem z
kaszy gryczanej i
ziemniaków. Ten wypiek moja mama zapamiętała z dzieciństwa dlatego razem z nią postanowiłam go odtworzyć. Chociaż przygotowanie piroga jest pracochłonne to zapewniam, że smak jest zachwycający. Kawałki tego przysmaku mogą być dodatkiem do kubka gorącego barszczu czerwonego.Składniki:
Ciasto drożdżowe:kg
mąki pszennej,3/4 kostki świeżych
drożdży,płaska łyżka
cukru kryształu,1/3 szklanka ciepłego
mleka,3 łyżki
oleju,szklanka
wody ( 250 ml),pół litra
mleka,Farsz:30 dag
kaszy gryczanej,4
ziemniaki średniej wielkości,2
cebule,2
jaja,
kminek mielony,
pieprz,
sól,
ostra paprykaPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Kaszę ugotować w wodzie do miękkości.
Cebulę podsmażyć na
oleju. Ugotowane
ziemniaki ugnieść tłuczkiem, lekko wystudzić. Połączyć wszystkie składniki z
jajami i
przyprawami, dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć
drożdże, dodać
cukier i 3 łyżki
mleka. Rozczyn
drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min. Do garnka z rozczynem i
mąką dodać ciepłe
mleko z
masłem,
wodę oraz
jaja z
cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki
oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać
mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Formę do pieczenia(prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane
ciasto drożdżowe przełożyć do formy uważając aby nie zaginać
boków. Na ciasto wyłożyć delikatnie farsz i go rozprowadzić. Boki ciasta tak złożyć aby całe ciasto przykryło farsz. Wierzch posmarować roztrzepanym
białkiem.Piec w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec przez 50 min.
