ßßß Cookit - przepis na Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na regionalny przysmak- ciasto drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ten wypiek moja mama zapamiętała z dzieciństwa dlatego razem z nią postanowiłam go odtworzyć. Chociaż przygotowanie piroga jest pracochłonne to zapewniam, że smak jest zachwycający. Kawałki tego przysmaku mogą być dodatkiem do kubka gorącego barszczu czerwonego.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
kg mąki pszennej,
3/4 kostki świeżych drożdży,
płaska łyżka cukru kryształu,
1/3 szklanka ciepłego mleka,
3 łyżki oleju,
szklanka wody ( 250 ml),
pół litra mleka,
Farsz:
30 dag kaszy gryczanej,
4 ziemniaki średniej wielkości,
2 cebule,
2 jaja,
kminek mielony, pieprz, sól, ostra papryka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować w wodzie do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem, lekko wystudzić. Połączyć wszystkie składniki z jajami i przyprawami, dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min. Do garnka z rozczynem i mąką dodać ciepłe mleko z masłem, wodę oraz jaja z cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Formę do pieczenia(prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto drożdżowe przełożyć do formy uważając aby nie zaginać boków. Na ciasto wyłożyć delikatnie farsz i go rozprowadzić. Boki ciasta tak złożyć aby całe ciasto przykryło farsz. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec przez 50 min.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/11/pirog-bigorajski.html