Wykonanie
Pieczony
filet z indyka, to bardzo smaczna propozycja na wielkanocny stół. Z tym kruchym i delikatnym
mięsem doskonale komponuje się słodko-kwaśny sos
porzeczkowy. Jako dodatki do obiadu można przygotować surówkę z
kapusty pekińskiej, lub gotowany
kalafior z
bułką tartą.Porcja dla 5 -7 osóbSkładniki:
filet z indyka (ok kg.)Zalewa do marynaty
mięsa:ok. 2 litry
wody,5 ziaren
ziela angielskiego,3
liście laurowe,łyżeczka
kminku,3 łyżki
octu,kilka ziaren
pieprzu,płaska łyżeczka
soliSos
porzeczkowy:szklanka czarnych i czerwonych
porzeczek (mrożone lub świeże),pół szklanki czerwonego,
półwytrawnego wina,szczypta:
cynamonu,
gałki muszkatołowej,
papryki ostrej i 3
goździkipół łyżeczki startego
imbiru lub 1/4 mielonego
imbiruPrzygotowanie:Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć
filet z indyka.Odstawić w zimne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć
mięso. Przygotować rękaw do pieczenia.
Mięso nacieramy
olejem wymieszanym z
pieprzem ziołowym,
solą i
ostrą papryką. Piec około 1,5 godz. w temp. 200 stopni przez 20 min, pozostały czas w 160 stopniach.Przygotowanie sosu :
Wino gotujemy z
przyprawami ok. 3 min. Następnie wyciągamy
goździki. Do
wina dodajemy
porzeczki i gotujemy ok.10 min, jeżeli sos ma zbyt gęstą konsystencję można dodać
wino. Po ugotowaniu składników ciepły sos rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy według uznania. Może być podawany zarówno do ciepłych
mięs, jak i do
wędlin.