ßßß Cookit - przepis na Filet z indyka w sosie porzeczkowym

Filet z indyka w sosie porzeczkowym

nazwa

Wykonanie

Pieczony filet z indyka, to bardzo smaczna propozycja na wielkanocny stół. Z tym kruchym i delikatnym mięsem doskonale komponuje się słodko-kwaśny sos porzeczkowy. Jako dodatki do obiadu można przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, lub gotowany kalafior z bułką tartą.
Porcja dla 5 -7 osób
Składniki:
filet z indyka (ok kg.)
Zalewa do marynaty mięsa:
ok. 2 litry wody,
5 ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
łyżeczka kminku,
3 łyżki octu,
kilka ziaren pieprzu,
płaska łyżeczka soli
Sos porzeczkowy:
szklanka czarnych i czerwonych porzeczek (mrożone lub świeże),
pół szklanki czerwonego, półwytrawnego wina,
szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, papryki ostrej i 3 goździki
pół łyżeczki startego imbiru lub 1/4 mielonego imbiru
Przygotowanie:
Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć filet z indyka.Odstawić w zimne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso. Przygotować rękaw do pieczenia. Mięso nacieramy olejem wymieszanym z pieprzem ziołowym, solą i ostrą papryką. Piec około 1,5 godz. w temp. 200 stopni przez 20 min, pozostały czas w 160 stopniach.
Przygotowanie sosu :
Wino gotujemy z przyprawami ok. 3 min. Następnie wyciągamy goździki. Do wina dodajemy porzeczki i gotujemy ok.10 min, jeżeli sos ma zbyt gęstą konsystencję można dodać wino. Po ugotowaniu składników ciepły sos rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy według uznania. Może być podawany zarówno do ciepłych mięs, jak i do wędlin.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/04/filet-z-indyka-w-sosie-porzeczkowym.html