Wykonanie
Placuszki
marchewkowo-ziemniaczane są ciekawym pomysłem na bardzo szybki obiad. Przepis ten znalazłam na stronie www.doradcasmaku.pl . Dodałam
natkę pietruszki, która urozmaiciła zarówno smakiem, jak i wyglądem moje danie. Doskonale komponują się i smakują ze
śmietaną.Porcja dla 1 osoby: 8 plackówSkładniki:1 duża
marchewka,kilka gałązek
natki pietruszki,2 niewielkie
ziemniaki,mała
cebula,
sól,
pieprz kolorowy,
cynamon,
imbir,
jajko,kopiata łyżka
mąki pszennej,
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Marchewkę należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W oddzielnej misce obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki
ziemniaki i
cebulę. Przełożyć je na sitko i wycisnąć sok. Po wyciśnięciu
ziemniaki i
cebulę dodać do
marchwi.

Warzywa przyprawić odpowiednią ilością przypraw tj. szczypta
soli, świeżo zmielony
pieprz kolorowy, 1/4 łyżeczki
cynamonu i
imbiru. Całość wymieszać z
jajkiem i kopiatą łyżką
mąki. Po dokładnym wymieszaniu składników rozgrzać na patelni
olej. Stołową łyżką rozkładać placki na rozgrzanym
oleju i spłaszczać je. Smażyć ok 2-3 min z obu stron. Podawać ze
śmietaną.