ßßß Cookit - przepis na Placuszki marchewkowo-ziemniaczane z natką pietruszki

Placuszki marchewkowo-ziemniaczane z natką pietruszki

nazwa

Wykonanie

Placuszki marchewkowo-ziemniaczane są ciekawym pomysłem na bardzo szybki obiad. Przepis ten znalazłam na stronie www.doradcasmaku.pl . Dodałam natkę pietruszki, która urozmaiciła zarówno smakiem, jak i wyglądem moje danie. Doskonale komponują się i smakują ze śmietaną.
Porcja dla 1 osoby: 8 placków
Składniki:
1 duża marchewka,
kilka gałązek natki pietruszki,
2 niewielkie ziemniaki,
mała cebula,
sól, pieprz kolorowy, cynamon, imbir,
jajko,
kopiata łyżka mąki pszennej,
olej do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W oddzielnej misce obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki ziemniaki i cebulę. Przełożyć je na sitko i wycisnąć sok. Po wyciśnięciu ziemniaki i cebulę dodać do marchwi.
Warzywa przyprawić odpowiednią ilością przypraw tj. szczypta soli, świeżo zmielony pieprz kolorowy, 1/4 łyżeczki cynamonu i imbiru. Całość wymieszać z jajkiem i kopiatą łyżką mąki. Po dokładnym wymieszaniu składników rozgrzać na patelni olej. Stołową łyżką rozkładać placki na rozgrzanym oleju i spłaszczać je. Smażyć ok 2-3 min z obu stron. Podawać ze śmietaną.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/03/placuszki-marchewkowo-ziemniaczane-z.html