Wykonanie
            Składniki:30 dag 
karkówki lub 
schabu,2 
papryczki chili,
wywar z jarzyn,
cebula średniej wielkości,
słodka paprykaPrzygotowanie:
Mięso szynkowe należy pokroić w drobną kostkę i przyprawić ( 
pieprz ziołowy, 
czosnek, 
zioła prowansalskie) .

Kolejnym krokiem jest usmażenie 
cebulki na 
oleju i duszenie 
mięsa na małym ogniu przez 15 min.W czasie, gdy 
mięso będzie się dusiło, przygotujmy 
wywar na zupę. Obieramy 
marchewkę i 
pietruszkę, dodać świeży liść 
selera i 
pora. 
Marchewkę i 
pietruszkę kroimy w plasterki, natomiast 
paprykę słodką w paseczki i z przygotowanych warzyw gotujemy 
wywar. Dodajemy 4 ziarenka 
pieprzu, 2 ziarna 
ziela angielskiego,1 
liść laurowy, połowę 
cebuli i 1 ząbek 
czosnku. Całość gotujemy w garnku do miękkości warzyw.

Kiedy 
wywar będzie odpowiedni dodajemy poddusznone 
mięso i całość gotujemy przez godzinę, do zaostrzenia smaku dodajemy 
papryczki chili pokrojone w drobną kosteczkę. Do 
wywaru z 
mięsem należy dodać 
kostkę rosołową i całość zagęścić 
mąką i 
śmietaną.
