Wykonanie
Składniki:30 dag
karkówki lub
schabu,2
papryczki chili,
wywar z jarzyn,
cebula średniej wielkości,
słodka paprykaPrzygotowanie:
Mięso szynkowe należy pokroić w drobną kostkę i przyprawić (
pieprz ziołowy,
czosnek,
zioła prowansalskie) .
Kolejnym krokiem jest usmażenie
cebulki na
oleju i duszenie
mięsa na małym ogniu przez 15 min.W czasie, gdy
mięso będzie się dusiło, przygotujmy
wywar na zupę. Obieramy
marchewkę i
pietruszkę, dodać świeży liść
selera i
pora.
Marchewkę i
pietruszkę kroimy w plasterki, natomiast
paprykę słodką w paseczki i z przygotowanych warzyw gotujemy
wywar. Dodajemy 4 ziarenka
pieprzu, 2 ziarna
ziela angielskiego,1
liść laurowy, połowę
cebuli i 1 ząbek
czosnku. Całość gotujemy w garnku do miękkości warzyw.
Kiedy
wywar będzie odpowiedni dodajemy poddusznone
mięso i całość gotujemy przez godzinę, do zaostrzenia smaku dodajemy
papryczki chili pokrojone w drobną kosteczkę. Do
wywaru z
mięsem należy dodać
kostkę rosołową i całość zagęścić
mąką i
śmietaną.