Wykonanie
Klasyka kuchni włoskiej -
sos boloński! Dziwię się, że tak długo każe Wam czekać na klasyczne dania. Jednak próbuję nadrobić zaległości! Jeśli nie macie pomysłu na romantyczną kolację we dwoje, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu nie wiecie co zrobić na obiad, ten przepis będzie idealny! Bon appetit!

składniki:500 g
mięsa wieprzowego2
marchewki2 gałęzie
selera naciowego1
cebula3 ząbki
czosnkuolejkoncentrat pomidorowypuszka
pomidorów pelatiduża garść tartego
sera żółtegopół pęczka
bazyliimakaron spaghettiprzyprawy:
papryka słodka, ostra,
oregano,
sól,
pieprzCebulę i
czosnek kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na
oleju.
Marchew i
selera kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy do garnka i przysmażamy około 10-15 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy na
oleju mięso mielone dodając:
paprykę ostrą,
papryką słodką,
oregano,
sól,
pieprz przez około 10 minut. Gdy
mięso będzie już przysmażone dodajemy je do garnka z warzywami i dodajemy
pomidory pelati i dokładnie mieszamy wszystko. Dodajemy jeszcze szklankę
wody i dusimy wszystko przez około 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy
koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną
bazylię, Gotujemy
makaron spaghetti. Nakładamy
makaron na talerz, polewamy sosem, posypujemy
startym serem i
bazylią!






