ßßß

Śniadanie dla Niej,czyli omlet ze szpinakiem i łososiem3-4 jajka2 garści szpinakuząbek czosnku2 łyżki kremowego białego serkałyżka masłaplaster łososiebułka lub bagietkabazyliaMasło rozpuszczamy na patelni i przysmażamy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wrzucamy umyty szpinak i przysmażamy. Dodajemy białego serka. Jajka rozkłócamy w miseczce. I gdy szpinak będzie gotowy wlewamy masę na patelnię. I postępujemy jak wyżej. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką patelnię. Możemy doprawić odrobiną soli i pieprzu. Gdy jajka się zetną przekładamy omlet na talerz. Posypujemy posiekaną bazylią i posypujemy pokrojonym w kostkę plastrem łososia. Podajemy ze świeża bułeczką lub bagietką!



Śniadanie dla Niego, czyli omlet z kiełbasą i serem żółtym3-4 jajkagarść sera żółtegołyżka masłakawałek kiełbasy (ja użyłam lisieckiej, można użyć po prostu ulubionej)bazyliabułka lub bagietkaMasło rozpuszczamy na patelni, kiełbasę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na maśle. Jajka rozkłócamy bardzo dokładnie w miseczce. Gdy kiełbasa będzie już zrumieniona wlewamy jajka na patelnię. Zmniejszamy ogień i smażymy omlet na wolnym ogniu pod przykryciem. Ser żółty trzemy na tarce, a bazylię siekamy. Posypujemy nasz omlet serem i bazylią (można też dodać odrobinę soli i pieprzu), Smażymy omlet, aż jajka się zetną. Jeśli na wierzchu omletu mamy jeszcze sporo surowego jajka prostą metodą jest podważamy jeden brzeg omletu i przechylić patelnię, albo masa zleciała w zrobione zagłębienie. Gdy jajka się zetną omlet przekładamy na talerz. Podajemy ze świeżą bułeczką lub bagietką!


