Wykonanie
Omlet - uniwersalny, bardzo sycący, dający energię na cały dzień. Wprost idealne śniadanie. Tym razem w wersji dla niego, z
kiełbasą i
serem żółtym oraz dla niej ze
szpinakiem,
łososiem i
białym serem. Najlepszy sposób na cudowny początek dnia!


Śniadanie dla Niej,czyli omlet ze
szpinakiem i
łososiem3-4
jajka2 garści
szpinakuząbek
czosnku2 łyżki kremowego
białego serkałyżka
masłaplaster łososie
bułka lub
bagietkabazyliaMasło rozpuszczamy na patelni i przysmażamy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
czosnek. Wrzucamy umyty
szpinak i przysmażamy. Dodajemy
białego serka.
Jajka rozkłócamy w miseczce. I gdy
szpinak będzie gotowy wlewamy masę na patelnię. I postępujemy jak wyżej. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką patelnię. Możemy doprawić odrobiną
soli i
pieprzu. Gdy
jajka się zetną przekładamy omlet na talerz. Posypujemy posiekaną
bazylią i posypujemy pokrojonym w kostkę plastrem
łososia. Podajemy ze świeża bułeczką lub
bagietką!





Śniadanie dla Niego, czyli omlet z
kiełbasą i
serem żółtym3-4
jajkagarść
sera żółtegołyżka
masłakawałek
kiełbasy (ja użyłam lisieckiej, można użyć po prostu ulubionej)
bazyliabułka lub
bagietkaMasło rozpuszczamy na patelni,
kiełbasę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na
maśle.
Jajka rozkłócamy bardzo dokładnie w miseczce. Gdy
kiełbasa będzie już zrumieniona wlewamy
jajka na patelnię. Zmniejszamy ogień i smażymy omlet na wolnym ogniu pod przykryciem.
Ser żółty trzemy na tarce, a
bazylię siekamy. Posypujemy nasz omlet
serem i
bazylią (można też dodać odrobinę
soli i
pieprzu), Smażymy omlet, aż
jajka się zetną. Jeśli na wierzchu omletu mamy jeszcze sporo surowego
jajka prostą metodą jest podważamy jeden brzeg omletu i przechylić patelnię, albo masa zleciała w zrobione zagłębienie. Gdy
jajka się zetną omlet przekładamy na talerz. Podajemy ze świeżą bułeczką lub
bagietką!



