Wykonanie
Dwa lata temu miałam przyjemność zwiedzić Toskanię i popróbować dań mojej ulubionej, włoskiej kuchni. I choć próbowałam wielu przepysznych potraw to właśnie prosta bruschetta najbardziej zapadła mi w pamięć i za każdym razem kiedy się nią zajadam przypomina mi się piękna Toskania.Moja bruschetta różni się nieco od tej klasycznej kilkoma dodatkowymi składnikami, m.in.
masłem czosnkowym i odrobiną
żółtego sera.Składniki:
bułki lub
bagietkapomidory1 kostka
masła5-6 ząbków
czosnkużółty serświeża
bazyliaoliwasólpieprzW pierwszej kolejności przygotowujemy
masło czosnkowe: do kostki
masła dodajemy wyciśnięty
czosnek oraz szczyptę
soli i wszystko dobrze mieszamy.
Bułki lub
bagietkę kroimy i smarujemy przygotowanym
masłem oraz posypujemy startym
żółtym serem. Tak przygotowane grzanki wstawiamy do piekarnika na 180 st. C na ok. 10 minut. W międzyczasie kroimy
pomidory w kostkę, dodajemy do nich posiekaną
bazylię, dodajemy
oliwę i dosmaczamy
solą oraz
pieprzem. Można też dodać wyciśnięty
czosnek, dodatkowo suszoną
bazylię i
oliwki. Wszystko porządnie mieszamy. Po wyjęciu grzanek z piekarnika nakładamy na nie obficie przygotowane
pomidory i możemy ozdobić je listkiem
bazylii. Smacznego! :)