Wykonanie
Większość z Nas na pewno dzisiejszy dzień przeznacza przede wszystkim na odpoczynek. Nic więc
dziwnego, w końcu każdy potrzebuje regeneracji po szampańskiej nocy. Kochani w roku, który właśnie przywitaliśmy chciałabym Wam życzyć przede wszystkim zdrowia, szczęścia, aby spełniły się wszystkie Wasze marzenia, aby zostały spełnione wszystkie noworoczne postanowienia, aby ten rok był lepszy niż poprzedni i każdy dzień był lepszy od poprzedniego! A teraz mój prezent na nowy rok i przepis na najlepszy sernik! Inspiracją był przepis z książki 'Moje Wypieki i Desery', jednak został on mocno zmodyfikowany przeze mnie. Do tego szklanka
herbaty pomarańczowej - idealne zestawienie na dzisiejszy dzień!

składniki:sernik:500 g
twarogu (np. President)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowej lub esencji3
jajka200 ml
śmietanki 30%trufla:2
gorzkie czekolady150 ml
likieru (cherry,
brandy- co macie pod ręką)200 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudruBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli.
Śmietankę ubijamy w osobnej misce na puszystą masę. W trzeciej misce łączymy ze sobą 3
żółtka,
twaróg, pastę lub esencję
waniliową,
mąkę i
cukier puder. Miksujemy chwilę, tak aby połączyły się składniki. Do masy twarogowej stopniowo dodajemy
bitą śmietanę delikatnie mieszając
łopatką (już nie miksujemy!). Gdy dodamy
bitą śmietanę, tę samą czynność powtarzamy z
białkami Gdy wszystkie składniki będą dobrze połączone bierzemy tortownice o średnicy 23-25 cm (w zależności jaką mamy, a wzięłam 25 cm), wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy całą masę na tortownicę. Sernik pieczemy 50-60 minut w temp. 160 stopni (ja piekłam na dolnych szczeblach piekarnika). Ciasto na pewno znacznie urośnie, jednak po upieczeniu opadnie. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.Teraz czas na
truflę.
Śmietanę podgrzewamy w rondelku razem z
czekoladą i
cukrem pudrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Masa powinna być zimna, można ją wstawić do lodówki, ale należy uważać, by całkowicie nie stężała. Następnie masę miksujemy z
likierem i gdy masa podwoi objętość będzie już gotowa. Gdy sernik będzie zimny można na niego wylewać
truflę. Sernik posypujemy
płatkami migdałowymi i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby
trufla stężała i nasze ciasto gotowe!2 plastry
pomarańczy1 łyżka
mioduherbata czarna3-4
goździkiwodaDo szklanki wrzucamy pokrojoną
pomarańczę i
goździki. Zalewamy wszystko
wodą i parzymy
herbatę. Gdy
herbata lekko przestygnie dokładamy łyżkę
miodu i gotowe!Wiem, że może Was przerazić długość tego przepisu, ale tak naprawdę nie ma tak dużo pracy przy nim. Po prostu staram się Wam dokładnie wytłumaczyć każdy krok przygotowywania ciasta, co uważam jest bardzo przydatne. Dobrze koniec gadania, czas na gotowanie! Znaczy pieczenie! :)







