ßßß
Pamiętacie sernik truflowy ? Połączenie go z białą warstwą serową jest jeszcze smaczniejsze! Sernik jest zwarty, lekko mazisty dzięki kremówce, bardzo smaczny, nie opada po upieczeniu. Warstwa truflowa jest intensywna, gęsta, z dodatkiem likieru Bailey's. Smak likieru nie dominuje w trufli, jest mało wyczuwalny, ale nadaje jej charakteru i lekkiego 'kopa'. Polecam :-).Składniki na masę serową:500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3 jajka125 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii200 ml śmietany kremówki 36%1 łyżka mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Jajka zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe skladniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania (masa serowa będzie o rzadkiej konsystencji).Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.500 ml śmietany kremówki 36%400 g gorzkiej czekolady, posiekanej4 łyżki cukru pudru150 ml likieru Bailey'sŚmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku do momentu wrzenia. Zdjąć z palinka, dodać czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, co pewnien czas mieszając. Przestudzić. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę lub do momentu otrzymania gęstej masy czekoladowej (uważając, by masa całkowicie nie zgęstniała).Masę czekoladową umieścić w misie miksera. Dodać przesiany cukier puder, wlać likier i ubić (końcówki do ubijania białek) do zwiększenia objętości i otrzymania kremu o jaśniejszym kolorze.Krem przełożyć na zimny sernik. Wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Przed podaniem oprószyć kakao.Kroić ostrym długim nożem, maczanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Za każdym razem nóż przecierać papierowym ręczniczkiem.Smacznego :-).
