ßßß
Składniki na masę serową:500 g sera w wiaderku ( Lidl rządzi )3 jajka125 g cukru200 ml śmietany 30 %1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSkładniki na truflę czekoladową:400 ml śmietany 30 %300 g posiekanej czekolady gorzkiej4 łyżki cukru pudru50 ml likieru BaileysJajka zmiksować, dodać do nich pozostałe składniki, wymieszać do ich połączenia. Masę przelewamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez około 45 minut. Studzimy w lekko otwartym piekarniku ( co nie zmienia faktu, że sernik i tak lekko opada )Śmietanę podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż się zagotuje. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, az sie rozpuści na gładka masę. Kiedy sie wystudzi dodajemy cukier puder ( przesiany) oraz likier. Miksujemy, żeby nie było grudek, aż krem podwoi objętość, a następnie przelewamy na schłodzony sernik. Równamy szpatułka i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem można obsypać kakao.Smacznego !!!