Wykonanie
Kolejny piątek i kolejny przepis dla studentów! Już pokazywałam Wam przepis na tradycyjne risotto. Dzisiaj z dodatkami w postaci
kurczaka,
pora i
pieczarek. To chyba moje ulubione połączenie. Inspiracją tego dania był przepis Jamiego Olivera na strogonowa z
kurczaka i
pora. Pomyślałam, że te dodatki świetnie będą pasować do risotto. Nie pomyliłam się! Kto się skusi? Muszę przyznać, że niesamowicie warto! :)

składniki:100 g
ryżu arborio1
pierś z kurczaka1 duży
por500 g
pieczarek1
cebulaolej1.5-2 szklanki
bulionu (w 1.5 szklanki
wody rozpuściłam ekologiczną
kostkę rosołową)
pieprz ziołowykawałek
masłagarść tartego
seranatka pietruszkiCebule kroimy w piórka i podsmażamy na
oleju i gdy będzie już szklista dodajemy pokrojone w plastry
pieczarki i dusimy, aż do odparowania
wody. Następnie dodajemy
pora (
pora kroimy najpierw na pół wzdłuż włókien z jednej strony i następnie z drugiej strony powtarzamy tą czynność tak aby wyszły nam małe kawałki, następnie kroimy pod skosem powinny nam wyjść coś w rodzaju równoległoboku). Dusimy około 5 minut.
Kurczaka doprawiamy
pieprzem ziołowym i dodajemy do dania dokładnie łącząc z pozostałymi składnikami. Podsmażamy znów około 3-4 minut i dodajemy
ryż. Mieszamy wszystko aby smaki się połączyły i wlewamy
bulion. Oczywiście wlewamy
bulion stopniowo (zaczynając od około jednej chochli
bulionu i gdy tylko
ryż wypije
bulion sprawdzamy czy jest twardy, jeśli tak należy dodać kolejną porcję
bulionu, aż
ryż będzie miękki). Gdy risotto będzie gotowe dodajemy kawałek
masła,
ser i posiekaną
natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy
natką!








