Wykonanie
Rozumiem, że niektórzy mężczyźni uważają, że kuchnia jest miejscem dla kobiety. Mimo, że bardzo lubię gotować to nie zgadzam się. Uważam, że mężczyźni równie dobrze radzą sobie w kuchni. Dzisiaj przepis idealny właśnie dla nich. Do tego przepisu potrzebujemy ciasto kruche. Jeśli jednak nie czujecie się na siłach, albo po prostu nie macie czasu to można użyć gotowego ciasta kruchego, które można znaleźć w każdym sklepie. Jednak jeśli ktoś chce spróbować podaje przepis na moje słone ciasto kruche. Żeby trochę 'odchudzić' nasze danie dodałam połowę
mąki pełnoziarnistej. Można oczywiście dodać całą
mąkę pełnoziarnistą, albo pszenną w zależności jak wolimy :) zabieramy się za gotowanie!

składniki: na ciasto kruche:2
jajka200 g
mąki (100g pełnoziarnistej + 100g pszennej)pół kostki
masła1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniakawałek
masłabułka tartanadzienie2 średnie
cebule czerwone6 plastrów
boczku3 plastry
szynki szwarcwaldzkiej4 plastry
wędzonej szynki2
jajka100 g
śmietany 18%50 g
śmietany 30%(lub 150g
śmietany 22%)
sól i
pieprzgałka muszkatołowapapryka słodkaolejZaczniemy od ciasta.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk i wbijamy
jajka.
Masło kroimy na małe kawałki i układamy na około
mąki. Dodajemy
sól i
proszek do pieczenia. Wszystkie składniki szatkujemy ze sobą. Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie możemy zrobić nadzienie.
Boczek i
szynkę kroimy i przysmażamy na
oleju.
Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zrumienienia
boczku i
cebuli. Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
śmietanę, solimy,
pieprzymy i dodajemy
gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Formę do tarty smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą i wykładamy dokładnie
ciastem. Gdy
boczek z
cebulą wystygnie, układamy je na naszym cieście i zalewamy masą jajeczno-
śmietanową i posypujemy
papryką słodką. Naszą tartę wrzucamy do piekarnika na 40 minut w temp. 180 stopni. i gotowe! :))







