Wykonanie
Sernik
waniliowy z
truskawkami to prosty w wykonaniu sernik z dodatkiem całych
owoców, których czerwień pięknie kontrastuje z bielą masy serowej, wzbogaconej o dodatek prawdziwej
wanilii. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać sezonowe
truskawki, które mają intensywny kolor i mimo sporej soczystości, nie są wodniste.Masa serowa po upieczeniu jest kremowa, lekko mazista, ale też dość ciężka, dzięki wykorzystaniu własnoręcznie mielonego
twarogu. Sernik bardzo dobrze się kroi, należy tylko uważać przy porcjowaniu
truskawek.Upiekłam go w formie o wymiarach 23x23cm .
Składniki:CIASTO KRUCHE120g
mąki pszennej60g
masła40g
cukru pudru1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soliMASA SEROWA600g
twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (u mnie 400g tłustego i 200g półtłustego)150g
śmietany 18%100g
cukru + 1
laska wanilii (ja zamiast
laski wanilii dałam 100g domowego
cukru waniliowego)2
jajka1
białko2 łyżki (20g)
mąki pszennej1 łyżka ekstraktu z
wanilii300g
truskawek (około 20 sztuk)
Wykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę przesiać, dodać
cukier puder, posiekane zimne
masło,
żółtko, ekstrakt z
wanilii i
sól, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce lub od razu wylepić nim dno formy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia), nakłuć widelcem i dopiero schłodzić- uformowany spód z ciasta upiec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
MASA SEROWA- składniki na masę
serową należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową-
truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, większe przekroić na połówki- piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni, na dnie postawić szerokie naczynie z
wodą (można pominąć)- do miski przełożyć
twaróg,
śmietanę,
jajka i
białko,
cukier, ekstrakt z
wanilii, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż
laski wanilii oraz przesianą
mąkę, składniki krótko zmiksować (30-60 sekund)- na upieczony spód z ciasta kruchego wyłożyć masę
serową, wyrównać
- na
masie serowej w lekkich odstępach od siebie ułożyć
truskawki lub ich połówki (przecięciem do
spodu)- sernik wstawić do piekarnika, piec 60-75 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku (powierzchnia powinna być sprężysta, a przy lekkim dotknięciu wykałaczką odskakiwać)- z piekarnika wyjąć naczynie z
wodą, sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po ostygnięciu boki sernika oddzielić delikatnie od formy przy pomocy noża- schłodzić przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc- przed podaniem sernik można oprószyć
cukrem pudrem