ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE120g mąki pszennej60g masła40g cukru pudru1 żółtko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soliMASA SEROWA600g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (u mnie 400g tłustego i 200g półtłustego)150g śmietany 18%100g cukru + 1 laska wanilii (ja zamiast laski wanilii dałam 100g domowego cukru waniliowego)2 jajka1 białko2 łyżki (20g) mąki pszennej1 łyżka ekstraktu z wanilii300g truskawek (około 20 sztuk)
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce lub od razu wylepić nim dno formy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia), nakłuć widelcem i dopiero schłodzić- uformowany spód z ciasta upiec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
MASA SEROWA- składniki na masę serową należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową- truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, większe przekroić na połówki- piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni, na dnie postawić szerokie naczynie z wodą (można pominąć)- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, jajka i białko, cukier, ekstrakt z wanilii, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii oraz przesianą mąkę, składniki krótko zmiksować (30-60 sekund)- na upieczony spód z ciasta kruchego wyłożyć masę serową, wyrównać
- na masie serowej w lekkich odstępach od siebie ułożyć truskawki lub ich połówki (przecięciem do spodu)- sernik wstawić do piekarnika, piec 60-75 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku (powierzchnia powinna być sprężysta, a przy lekkim dotknięciu wykałaczką odskakiwać)- z piekarnika wyjąć naczynie z wodą, sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po ostygnięciu boki sernika oddzielić delikatnie od formy przy pomocy noża- schłodzić przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc- przed podaniem sernik można oprószyć cukrem pudrem