ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE210g mąki pszennej100g masła70g cukru pudru2 żółtka1 łyżka śmietany 18%1 łyżka ekstraktu z wanilii300g truskawek300g rabarbaru60g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego + ziarenka z 1 laski wanilii)1 łyżka masła1 łyżka miodu2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym2-3 łyżki wodydodatkowo:1 łyżeczka proszku budyniowego o smaku waniliowymcukier puder do oprószenia tarty
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane zimne masło, żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wszystko wymieszać, krótko zagnieść gładkie, jednolite ciasto- jeśli przygotowujecie tartę w tortownicy, ciasto należy podzielić na trzy części, z czego jedna ma być nieco mniejsza od dwóch pozostałych; jeśli wykorzystujecie formę na tartę, ciasto wystarczy podzielić na dwie części, jedną sporo większą od drugiej (większa na spód i boki, a mniejsza na wierzch)- ciasto zafoliować, schłodzić
- formę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną z większych części rozwałkować na placek o średnicy spodu tortownicy, wyłożyć nim dno formy- z mniejszej części uformować długi wałek, wyłożyć nim boki tortownicy, wyklejając ciastem cienką warstwę sięgającą nieco wyżej niż połowa wysokości formy- ciasto nakłuć gęsto widelcem, schłodzić- schłodzone ciasto (musi być sztywne) upiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 20-25 minut, ostudzić (jeśli podczas pieczenia ciasto zacznie się wybrzuszać, należy na moment uchylić piekarnik i przekłuć ciasto w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką)
MUS TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rabarbar umyć, nie obierać ze skórki, chyba że jest uszkodzona- do rondelka przełożyć masło, miód i cukier, podgrzać do rozpuszczenia się składników- rabarbar pokroić na plasterki, truskawki na nieduże kawałki, 2/3 owoców przełożyć do podgrzewanej mieszanki, wymieszać, dusić przez kilka-kilkanaście minut do zmięknięcia owoców i częściowego odparowania soku- gorące owoce lekko przestudzić, rozdrobnić blenderem na mus lub przetrzeć przez sitko (jeśli chcemy się pozbyć np. pestek z truskawek czy skórki z rabarbaru)- mus owocowy ponownie podgrzać, proszek budyniowy rozpuścić w zimnej wodzie, wlać do gorącego musu, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki, krótko gotować, cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia masy
- gorący mus rozprowadzić na ostudzonym cieście kruchym- pozostawione owoce poukładać gęsto na wierzchu musu, oprószyć łyżeczką proszku budyniowego- ostatni kawałek ciasta kruchego rozwałkować na okrągły placek o średnicy takiej, jak tortownica, naciąć na środku w kilku miejscach, aby ciasto podczas pieczenia mogło "oddychać"- placek delikatnie nawinąć na wałek i przełożyć na wierzch tarty, przykleić ciasto na bokach do upieczonego już brzegu- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut do lekkiego zrumienienia, upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem