Wykonanie
Tarta z musem
truskawkowo-
rabarbarowym to połączenie
maślanego ciasta kruchego z kwaskowatym, rozpływającym się w ustach
musem owocowym. Ciasto na tartę można zagnieść 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, na następny dzień wystarczy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękło i dopiero wtedy rozwałkować. Przygotowanie musu zajmuje niewiele czasu, choć potrzebny jest do tego blender lub sitko, przez które przetrzemy
owoce.Tartę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub nieco chłodniejszym miejscu, jednak nie w lodówce. Mus
truskawkowo-
rabarbarowy podczas krojenia może nieco wypływać, ale nie jest całkiem płynny i poszczególne kawałki tarty powinny zachować kształt. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej zwarte nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do
owoców proszku budyniowego. Tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm .

Składniki:CIASTO KRUCHE210g
mąki pszennej100g
masła70g
cukru pudru2
żółtka1 łyżka
śmietany 18%1 łyżka ekstraktu z
wanilii300g
truskawek300g
rabarbaru60g domowego
cukru z
wanilią (lub zwykłego + ziarenka z 1
laski wanilii)1 łyżka
masła1 łyżka
miodu2 łyżki proszku budyniowego o smaku
waniliowym2-3 łyżki
wodydodatkowo:1 łyżeczka proszku budyniowego o smaku
waniliowymcukier puder do oprószenia tarty

Wykonanie:CIASTO KRUCHE- składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki-
mąkę przesiać, dodać
cukier puder, posiekane zimne
masło,
żółtka,
śmietanę i ekstrakt
waniliowy, wszystko wymieszać, krótko zagnieść gładkie, jednolite ciasto- jeśli przygotowujecie tartę w tortownicy, ciasto należy podzielić na trzy części, z czego jedna ma być nieco mniejsza od dwóch pozostałych; jeśli wykorzystujecie formę na tartę, ciasto wystarczy podzielić na dwie części, jedną sporo większą od drugiej (większa na spód i boki, a mniejsza na wierzch)- ciasto zafoliować, schłodzić

- formę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną z większych części rozwałkować na placek o średnicy
spodu tortownicy, wyłożyć nim dno formy- z mniejszej części uformować długi wałek, wyłożyć nim boki tortownicy, wyklejając
ciastem cienką warstwę sięgającą nieco wyżej niż połowa wysokości formy- ciasto nakłuć gęsto widelcem, schłodzić- schłodzone ciasto (musi być sztywne) upiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 20-25 minut, ostudzić (jeśli podczas pieczenia ciasto zacznie się wybrzuszać, należy na moment uchylić piekarnik i przekłuć ciasto w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką)

MUS
TRUSKAWKOWO-
RABARBAROWY-
truskawki umyć, pozbawić szypułek,
rabarbar umyć, nie obierać ze skórki, chyba że jest uszkodzona- do rondelka przełożyć
masło,
miód i
cukier, podgrzać do rozpuszczenia się składników-
rabarbar pokroić na plasterki,
truskawki na nieduże kawałki, 2/3
owoców przełożyć do podgrzewanej mieszanki, wymieszać, dusić przez kilka-kilkanaście minut do zmięknięcia
owoców i częściowego odparowania soku- gorące
owoce lekko przestudzić, rozdrobnić blenderem na mus lub przetrzeć przez sitko (jeśli chcemy się pozbyć np. pestek z
truskawek czy skórki z
rabarbaru)-
mus owocowy ponownie podgrzać, proszek budyniowy rozpuścić w zimnej wodzie, wlać do gorącego musu, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki, krótko gotować, cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia masy

- gorący mus rozprowadzić na ostudzonym cieście kruchym- pozostawione
owoce poukładać gęsto na wierzchu musu, oprószyć łyżeczką proszku budyniowego- ostatni kawałek ciasta kruchego rozwałkować na okrągły placek o średnicy takiej, jak tortownica, naciąć na środku w kilku miejscach, aby ciasto podczas pieczenia mogło "oddychać"- placek delikatnie nawinąć na wałek i przełożyć na wierzch tarty, przykleić ciasto na bokach do upieczonego już brzegu- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut do lekkiego zrumienienia, upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić, przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem