Wykonanie
Babeczki z
galaretką w
czekoladzie to połączenie puszystego
biszkoptu,
galaretki z dużą ilością
truskawek oraz
polewy czekoladowej. Swój kształt zawdzięczają przygotowaniu w formie na muffiny.Babeczki nie są zbyt słodkie, a dzięki dodatkowi
owoców i
galaretki, smakują świeżo, lekko i pysznie. Bardzo ciekawie prezentują się całe babeczki oblane
czekoladą, ale dopiero po przekrojeniu (lub ugryzieniu) robią efektowne wrażenie, uwidaczniając całe bogactwo smaków i kolorów.Z podanego przepisu można przygotować 6 babeczek .
Biszkopt na
spody upiekłam w formie o wymiarach 280x150x75 .

Składniki:
BISZKOPT2
jajka3 łyżki (30g) domowego
cukru z
wanilią (lub zwykłego)5 łyżek (50g)
mąki pszennejWARSTWA OWOCOWA1/2 opakowania
galaretki truskawkowej150ml
wody200g
truskawekPOLEWA CZEKOLADOWA80g
czekolady mlecznej80g
czekolady deserowej1 i 1/2 łyżki
oleju (u mnie rzepakowy)

Wykonanie:
BISZKOPT-
jajka na
biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej- formę wyłożyć papierem do pieczenia- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni-
żółtka oddzielić od
białek-
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając
cukier- do sztywnej piany pojedynczo dodać
żółtka, po każdym krótko ubijając

-
mąkę przesiać, po 1 łyżce dodawać do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszać łyżką- masę przelać do formy, wyrównać, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika- piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu wyjąć z papierem z formy, po wstępnym przestygnięciu zdjąć papier,
biszkopt całkowicie ostudzić- za pomocą szklanki o średnicy odpowiadającej mniej więcej średnicy wgłębień w formie na muffiny, w której będziemy przygotowywać babeczki, z ostudzonego
biszkoptu wyciąć sześć kółek- reszta
biszkoptu nie będzie nam potrzebna

WARSTWA OWOCOWA- 150ml
wody zagotować, wlać do miski, energicznie mieszając, rozpuścić w niej proszek
galaretki, pozostawić do przestygnięcia-
truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki- do każdego wgłębienia w formie na muffiny włożyć kawałki
truskawek, a następnie delikatnie zalać je ostudzoną
galaretką- formę pozostawić do prawie całkowitego stężenia
galaretki, można schłodzić w lodówce, jednak
galaretka nie może być całkowicie zastygnięta

FORMOWANIE I DEKORACJA BABECZEK- wycięte krążki
biszkoptowe przyłożyć do tężejącej
galaretki tak, by tworzyły przyszłe
spody babeczek, lekko docisnąć, ponownie schłodzić do całkowitego zastygnięcia
galaretki- obie
czekolady i
olej przełożyć do miski, rozpuścić wszystko w kąpieli
wodnej (stawiając miskę na rondelku z niewielką ilością gotującej się i parującej
wody) do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy- gotową polewę zdjąć na blat, ostudzić na tyle, żeby
czekolada nie była ciepła, ale ciągle płynna- formę z babeczkami wyjąć z lodówki- w celu łatwego wyciągnięcia babeczek wystarczy zanurzyć spód formy w większym naczyniu z mocno ciepłą
wodą, a następnie przyłożyć do wierzchu formy płaskie naczynie i odwrócić całość do góry nogami, babeczki powinny wypaść (jeśli tak się nie stanie, można ponownie zanurzyć formę w ciepłej wodzie)

- babeczki mogą być z wierzchu lekko wilgotne, należy pozostawić je do wyschnięcia- ostudzoną
czekoladą polać babeczki - ja ułożyłam babeczki na kratce ustawionej na folii aluminiowej, polewałam je
czekoladą za pomocą łyżeczki, najpierw na dole (tam gdzie jest
biszkopt), a następnie od góry w ilości, która pozwoliła
czekoladzie swobodnie spływać po bokach babeczek- oblane
czekoladą babeczki pozostawić na 20-30 minut, po tym czasie przełożyć z kratki na talerz wyłożony folią aluminiową i schłodzić do całkowitego zastygnięcia
czekolady- babeczki przechowywać w chłodnym miejscu