ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Wielkanocna babka drożdżowa jest dla niektórych obowiązkowym ciastem na świątecznym stole. Przyznam, że u mnie w domu nigdy takiej babki nie było, królowały babki ucierane, ale w tym roku postanowiłam przekonać się, jak smakuje tradycyjna drożdżowa baba. Przepis skomponowałam po przejrzeniu chyba kilkudziesięciu innych, dopasowałam do swoich upodobań i powiem Wam, że efekt finalny bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Babka jest wilgotna, pełna rodzynek i owoców kandyzowanych, dość mocno słodka, ale ciasto świąteczne musi być bogate w smak i nie ma tutaj miejsca na odchudzone przepisy.
Chociaż nie jestem wielbicielką rodzynek, w babce drożdżowej smakują one wyjątkowo dobrze, a wraz ze smakiem kandyzowanych owoców oraz aromatem wanilii, tworzą idealną całość.
Babki drożdżowe zawierają w sobie dużo żółtek, masła oraz drożdży i to odróżnia je znacznie od zwykłego ciasta drożdżowego. Bardzo ważne jest w trakcie ich przygotowania, by długo i dokładnie wyrobić ciasto, co wpływa na jego puszystość oraz aby nie przedłużać czasu pieczenia, które może wysuszyć babkę w środku.
Babkę przygotowałam w dużej formie z kominem .
Składniki:
350g mąki pszennej
100g cukru (ja dałam 70g zwykłego i 30g domowego cukru z wanilią) + 1 łyżeczka do rozczynu
100g masła
100ml mleka lub wody
5 żółtek
35g drożdży świeżych
80g rodzynek
40g kandyzowanych owoców i skórek owocowych (tzw. mieszanki keksowej)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i osuszyć
- masło roztopić, ostudzić
- przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2-3 łyżki mąki, składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę (im dłużej będziemy ucierać, tym bardziej puszystą masę uzyskamy)
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, ekstrakt z wanilii, resztę mleka (wody) oraz sól, składniki dobrze wymieszać, rozpocząć wyrabianie, po kilku minutach zacząć stopniowo dodawać roztopione masło, wyrabiać długo i dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne, odchodzące od dłoni i z dużą ilością wtłoczonego powietrza (wyrabiałam ciasto ręcznie około 20 minut, mikserem proces ten będzie trwał krócej)
- do wyrobionego ciasta dodać rodzynki oraz kandyzowane owoce, ciasto krótko wyrobić, aby bakalie ułożyły się w miarę równomiernie
- wyrobione ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie około 1 godziny)
- formę na babkę dokładnie wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, uformować wałek i wypełnić nim formę z kominem, ciasto powinno zajmować około 1/3 wysokości formy
- formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość (u mnie trwa to około 1 godziny lub trochę dłużej)
- jeśli ciasto zajmuje co najmniej 2/3 wysokości formy, babka gotowa jest do pieczenia
- piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni
- piec przez 25-35 minut do zrumienienia z wierzchu i tzw. suchego patyczka ( ja piekłam najpierw w 160 stopniach, a gdy ciasto wypełniło już całą formę, zwiększyłam temperaturę do 170 i piekłam do zrumienienia)
- upieczoną babkę pozostawić na trochę w formie, następnie wyjąć na blat
- ostudzoną babkę można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/03/wielkanocna-babka-drozdzowa.html