Wykonanie
Wielkanocna babka drożdżowa jest dla niektórych obowiązkowym
ciastem na świątecznym
stole. Przyznam, że u mnie w domu nigdy takiej babki nie było, królowały babki ucierane, ale w tym roku postanowiłam przekonać się, jak smakuje tradycyjna drożdżowa baba. Przepis skomponowałam po przejrzeniu chyba kilkudziesięciu innych, dopasowałam do swoich upodobań i
powiem Wam, że efekt finalny bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Babka jest wilgotna, pełna
rodzynek i
owoców kandyzowanych, dość mocno słodka, ale ciasto świąteczne musi być bogate w smak i nie ma tutaj miejsca na odchudzone przepisy.

Chociaż nie jestem wielbicielką
rodzynek, w babce drożdżowej smakują one wyjątkowo dobrze, a wraz ze smakiem kandyzowanych
owoców oraz aromatem
wanilii, tworzą idealną całość.Babki
drożdżowe zawierają w sobie dużo
żółtek,
masła oraz
drożdży i to odróżnia je znacznie od zwykłego
ciasta drożdżowego. Bardzo ważne jest w trakcie ich przygotowania, by długo i dokładnie wyrobić ciasto, co wpływa na jego puszystość oraz aby nie przedłużać czasu pieczenia, które może wysuszyć babkę w środku.Babkę przygotowałam w dużej formie z kominem .

Składniki:350g
mąki pszennej100g
cukru (ja dałam 70g zwykłego i 30g domowego
cukru z
wanilią) + 1 łyżeczka do rozczynu100g
masła100ml
mleka lub
wody5
żółtek35g
drożdży świeżych80g
rodzynek40g kandyzowanych
owoców i skórek
owocowych (tzw. mieszanki keksowej)1 łyżka ekstraktu z
waniliiszczypta
solitłuszcz i
bułka tarta do formy

Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i osuszyć-
masło roztopić, ostudzić- przygotować rozczyn:
drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę
cukru, 50ml letniego
mleka (lub
wody) oraz 2-3 łyżki
mąki, składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-
żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę (im dłużej będziemy ucierać, tym bardziej puszystą masę uzyskamy)-
mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte
żółtka, ekstrakt z
wanilii, resztę
mleka (
wody) oraz
sól, składniki dobrze wymieszać, rozpocząć wyrabianie, po kilku minutach zacząć stopniowo dodawać roztopione
masło, wyrabiać długo i dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne, odchodzące od dłoni i z dużą ilością wtłoczonego powietrza (wyrabiałam ciasto ręcznie około 20 minut, mikserem proces ten będzie trwał krócej)

- do wyrobionego ciasta dodać
rodzynki oraz kandyzowane
owoce, ciasto krótko wyrobić, aby
bakalie ułożyły się w miarę równomiernie- wyrobione ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie około 1 godziny)- formę na babkę dokładnie wysmarować tłuszczem i oprószyć
bułką tartą- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, uformować wałek i wypełnić nim formę z kominem, ciasto powinno zajmować około 1/3 wysokości formy- formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość (u mnie trwa to około 1 godziny lub trochę dłużej)

- jeśli ciasto zajmuje co najmniej 2/3 wysokości formy, babka gotowa jest do pieczenia- piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni- piec przez 25-35 minut do zrumienienia z wierzchu i tzw. suchego patyczka ( ja piekłam najpierw w 160 stopniach, a gdy ciasto wypełniło już całą formę, zwiększyłam temperaturę do 170 i piekłam do zrumienienia)- upieczoną babkę pozostawić na trochę w formie, następnie wyjąć na blat- ostudzoną babkę można oprószyć
cukrem pudrem lub udekorować lukrem