ßßß
Chociaż nie jestem wielbicielką rodzynek, w babce drożdżowej smakują one wyjątkowo dobrze, a wraz ze smakiem kandyzowanych owoców oraz aromatem wanilii, tworzą idealną całość.Babki drożdżowe zawierają w sobie dużo żółtek, masła oraz drożdży i to odróżnia je znacznie od zwykłego ciasta drożdżowego. Bardzo ważne jest w trakcie ich przygotowania, by długo i dokładnie wyrobić ciasto, co wpływa na jego puszystość oraz aby nie przedłużać czasu pieczenia, które może wysuszyć babkę w środku.Babkę przygotowałam w dużej formie z kominem .
Składniki:350g mąki pszennej100g cukru (ja dałam 70g zwykłego i 30g domowego cukru z wanilią) + 1 łyżeczka do rozczynu100g masła100ml mleka lub wody5 żółtek35g drożdży świeżych80g rodzynek40g kandyzowanych owoców i skórek owocowych (tzw. mieszanki keksowej)1 łyżka ekstraktu z waniliiszczypta solitłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i osuszyć- masło roztopić, ostudzić- przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2-3 łyżki mąki, składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę (im dłużej będziemy ucierać, tym bardziej puszystą masę uzyskamy)- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, ekstrakt z wanilii, resztę mleka (wody) oraz sól, składniki dobrze wymieszać, rozpocząć wyrabianie, po kilku minutach zacząć stopniowo dodawać roztopione masło, wyrabiać długo i dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne, odchodzące od dłoni i z dużą ilością wtłoczonego powietrza (wyrabiałam ciasto ręcznie około 20 minut, mikserem proces ten będzie trwał krócej)
- do wyrobionego ciasta dodać rodzynki oraz kandyzowane owoce, ciasto krótko wyrobić, aby bakalie ułożyły się w miarę równomiernie- wyrobione ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie około 1 godziny)- formę na babkę dokładnie wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, uformować wałek i wypełnić nim formę z kominem, ciasto powinno zajmować około 1/3 wysokości formy- formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość (u mnie trwa to około 1 godziny lub trochę dłużej)
- jeśli ciasto zajmuje co najmniej 2/3 wysokości formy, babka gotowa jest do pieczenia- piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni- piec przez 25-35 minut do zrumienienia z wierzchu i tzw. suchego patyczka ( ja piekłam najpierw w 160 stopniach, a gdy ciasto wypełniło już całą formę, zwiększyłam temperaturę do 170 i piekłam do zrumienienia)- upieczoną babkę pozostawić na trochę w formie, następnie wyjąć na blat- ostudzoną babkę można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem