Wykonanie
Piernik z
suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie nie zabrakło
miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są
śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z
pomarańczy.Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta (u mnie było to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta.

Składniki:125g
mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia
śliwek100g suszonych
śliwek75g
cukru60g
miodu60g
masła50ml
mleka40g
białej czekolady2
jajka
karmel z 1 łyżki
cukru i 2 łyżek
wody3 łyżeczki
przyprawy korzennej ( u mnie z dodatkiem
imbiru)1 łyżeczka ekstraktu z
pomarańczyskórka otarta z 2
pomarańczy (2 łyżeczki)1/2 łyżeczki (2g)
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g)
sody oczyszczonej75-100g
czekolady deserowej3-4 łyżki
mlekagarść
orzechów włoskich
Wykonanie:- jedną łyżkę
cukru zalać jedną łyżką
wody, nie mieszając podgrzewać na małej mocy palnika, aż
cukier rozpuści się i przyjmie złotą, karmelową barwę (nie może być za ciemny, bo będzie gorzki)- do gorącego karmelu wlać ostrożnie (może pryskać) jedną łyżkę
wody, podgrzewać do ponownego rozpuszczenia się
cukru- gotowy karmel zdjąć z palnika, lekko ostudzić-
śliwki wypłukać, jeśli są suche lub mało wilgotne, można namoczyć je w wodzie, odsączyć- odsączone
śliwki posiekać na drobne kawałki

- do rondelka przełożyć
miód,
masło i
mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i
przyprawę korzenną, wymieszać- gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać
czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia-
jajka ubić z
cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i
skórkę pomarańczową, zmiksować-
mąkę przesiać z
sodą i
proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach- pokrojone
śliwki oprószyć jedną łyżką
mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać- do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać

- wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić-
orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki-
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z
mlekiem- ciepłą
czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu
orzechami- ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania
polewy czekoladowej
Piernik z
suszonymi śliwkami nie jest piernikiem dojrzewającym, więc jak inne ciasta ucierane, najlepiej przygotować go na dzień przed planowaną konsumpcją. Przechowywany w szczelnym pojemniku zachowa swoją świeżość przez kilka dni.
