ßßß
Składniki:125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek100g suszonych śliwek75g cukru60g miodu60g masła50ml mleka40g białej czekolady2 jajka
karmel z 1 łyżki cukru i 2 łyżek wody3 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie z dodatkiem imbiru)1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki)1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej75-100g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskich
Wykonanie:- jedną łyżkę cukru zalać jedną łyżką wody, nie mieszając podgrzewać na małej mocy palnika, aż cukier rozpuści się i przyjmie złotą, karmelową barwę (nie może być za ciemny, bo będzie gorzki)- do gorącego karmelu wlać ostrożnie (może pryskać) jedną łyżkę wody, podgrzewać do ponownego rozpuszczenia się cukru- gotowy karmel zdjąć z palnika, lekko ostudzić- śliwki wypłukać, jeśli są suche lub mało wilgotne, można namoczyć je w wodzie, odsączyć- odsączone śliwki posiekać na drobne kawałki
- do rondelka przełożyć miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać- gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować- mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach- pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać- do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać
- wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić- orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem- ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami- ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania polewy czekoladowej
Piernik z suszonymi śliwkami nie jest piernikiem dojrzewającym, więc jak inne ciasta ucierane, najlepiej przygotować go na dzień przed planowaną konsumpcją. Przechowywany w szczelnym pojemniku zachowa swoją świeżość przez kilka dni.