Wykonanie
Ciasto karmelowe z kremem
fistaszkowym to uczta dla wielbicieli
masła orzechowego, karmelu i
orzeszków ziemnych. Z racji, że jestem wielbicielką wszelkiego rodzaju
orzechów, a i wszystko, co karmelowe, zawsze chętnie zjadam, ciasto zadowoliło moje
kubki smakowe i myślę, że wielu osobom posmakuje.Osobiście nie przyrządzałam nigdy wypieków z dodatkiem
masła orzechowego, są one dość specyficzne i na pewno trzeba być fanem lekko słonego smaku, jaki uzyskują wypieki z jego dodatkiem. Jak się okazało, mnie to połączenie smakowe bardzo przypadło do gustu.Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, mimo sporej ilości karmelu, a słony smak jest tylko lekko wyczuwalny. Na pierwsze miejsce obok karmelu, przebija się smak
orzechów, moje
masło orzechowe zawierało dodatkowo kawałki orzeszków, więc spotęgowało to jeszcze ich posmak w całości wypieku.

Ciasto karmelowe z kremem
fistaszkowymSkładniki:120g
mąki pszennej75g
masła60g
cukru50g
czekolady białej50ml
mleka2
jajkakarmel1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaKARMEL60g
cukru80-90ml
wodyKREM
FISTASZKOWY250g
mascarpone100g
masła orzechowego ( wykorzystałam
masło z kawałkami
orzechów)1 łyżka
cukru pudruSOS KARMELOWY50g
cukru25ml
wody40ml
śmietanki 30%10g
masładrobno pokrojone prażone
orzeszki ziemne do dekoracji (u mnie około 30g)

Wykonanie:KARMEL-
cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, zalać ok. 50ml zimnej
wody, wymieszać (można karmelizować sam
cukier, a dopiero do gotowego karmelu dodać
wodę, jest to jednak nieco trudniejsze i łatwiej wtedy przypalić karmel)- mieszankę postawić na średniej mocy palnika, nie mieszać, zagotować- od momentu zagotowania zmniejszyć moc palnika, gotującą się mieszankę co jakiś czas poruszyć, wstrząsając lekko garnkiem- gotować do czasu, aż
woda wyparuje, a rozpuszczony
cukier nabierze złotego koloru (należy uważać, żeby nie spalić
cukru, gdyż będzie gorzki)- gorący karmel zdjąć z palnika, ostrożnie wlać do niego 30-40ml
wody - UWAGA! reakcja będzie gwałtowna, karmel może pryskać- karmel stwardnieje, należy ponownie postawić go na ogniu i mieszać, aż znów przybierze płynną postać- płynny karmel ostudzić

CIASTO KARMELOWE-
masło roztopić z
mlekiem, wlać ostudzony karmel, przez chwilę podgrzewać, zdjąć z palnika- do gorącej mieszanki dodać połamaną na kawałki
czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić-
jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęły temperaturę pokojową- gdy mieszanka ostygnie,
jajka ubić z
cukrem tak, aby zwiększyły objętość- do masy jajecznej wlać mieszankę karmelową, zmiksować krótko- do ciasta przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach- gotową masę przelać do wyłożonej papierem tortownicy- piec w 170-180 stopniach przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto ostudzić, jeśli ciasto wyrosło z lekką górką, można delikatnie ściąć wierzch, aby otrzymać równy blatKREM
FISTASZKOWY- zimne
mascarpone krótko zmiksować z
cukrem pudrem, następnie dodać
masło orzechowe, ponownie zmiksować do połączenia się składników- krem schłodzić
SOS KARMELOWY-
cukier i
wodę przełożyć do rondelka, wymieszać, zagotować- ustawić najmniejszą moc palnika, gotować, aż
woda odparuje, a rozpuszczony
cukier nabierze lekko bursztynowej barwy- karmel zdjąć z ognia, dodać
masło, energicznie mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita, gęsta masa- do masy wlać powoli
śmietankę, wymieszać-
sos karmelowy postawić ponownie na ogniu i krótko podgrzać, mieszając (zwłaszcza, jeśli masa nie jest jednolita)- sos przelać do słoiczka, ostudzićPRZYGOTOWANIE CIASTA- ciasto karmelowe ułożyć na talerzu lub paterze- na cieście rozsmarować równą warstwę kremu
fistaszkowego- na wierzchu porobić esy floresy z
sosu karmelowego (jeśli
sos karmelowy za bardzo zgęstnieje, wystarczy wstawić słoiczek do naczynia z gorącą
wodą, temperatura rozrzedzi jego konsystencję)- całość posypać od razu drobno pokrojonymi prażonymi
orzeszkami ziemnymi (
póki sos karmelowy nie zgęstnieje)- ciasto można podawać od razu, im dłużej stoi poza lodówką, tym miększy staje się krem
fistaszkowy, lecz nadal można porcjować ciasto (krem zaczyna lekko spływać po bokach)- ciasto można też udekorowane wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, schłodzone kroi się bardzo dobrze, a krem
fistaszkowy pozostaje zwarty

Ciasto należy przechowywać w lodówce pod przykryciem. Zamiast posiekanych drobno orzeszków, wierzch można posypać całymi
orzechami ziemnymi i dopiero wtedy całość polać
sosem karmelowym. Ciasto karmelowe i
sos karmelowy można przygotować dzień wcześniej, ciasto przechować w zamkniętym pojemniku spożywczym w temperaturze pokojowej, a sos w zamkniętym słoiczku w lodówce.