ßßß
Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowymSkładniki:120g mąki pszennej75g masła60g cukru50g czekolady białej50ml mleka2 jajkakarmel1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniaKARMEL60g cukru80-90ml wodyKREM FISTASZKOWY250g mascarpone100g masła orzechowego ( wykorzystałam masło z kawałkami orzechów)1 łyżka cukru pudruSOS KARMELOWY50g cukru25ml wody40ml śmietanki 30%10g masładrobno pokrojone prażone orzeszki ziemne do dekoracji (u mnie około 30g)
Wykonanie:KARMEL- cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, zalać ok. 50ml zimnej wody, wymieszać (można karmelizować sam cukier, a dopiero do gotowego karmelu dodać wodę, jest to jednak nieco trudniejsze i łatwiej wtedy przypalić karmel)- mieszankę postawić na średniej mocy palnika, nie mieszać, zagotować- od momentu zagotowania zmniejszyć moc palnika, gotującą się mieszankę co jakiś czas poruszyć, wstrząsając lekko garnkiem- gotować do czasu, aż woda wyparuje, a rozpuszczony cukier nabierze złotego koloru (należy uważać, żeby nie spalić cukru, gdyż będzie gorzki)- gorący karmel zdjąć z palnika, ostrożnie wlać do niego 30-40ml wody - UWAGA! reakcja będzie gwałtowna, karmel może pryskać- karmel stwardnieje, należy ponownie postawić go na ogniu i mieszać, aż znów przybierze płynną postać- płynny karmel ostudzić
CIASTO KARMELOWE- masło roztopić z mlekiem, wlać ostudzony karmel, przez chwilę podgrzewać, zdjąć z palnika- do gorącej mieszanki dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić- jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęły temperaturę pokojową- gdy mieszanka ostygnie, jajka ubić z cukrem tak, aby zwiększyły objętość- do masy jajecznej wlać mieszankę karmelową, zmiksować krótko- do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach- gotową masę przelać do wyłożonej papierem tortownicy- piec w 170-180 stopniach przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto ostudzić, jeśli ciasto wyrosło z lekką górką, można delikatnie ściąć wierzch, aby otrzymać równy blatKREM FISTASZKOWY- zimne mascarpone krótko zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać masło orzechowe, ponownie zmiksować do połączenia się składników- krem schłodzić
SOS KARMELOWY- cukier i wodę przełożyć do rondelka, wymieszać, zagotować- ustawić najmniejszą moc palnika, gotować, aż woda odparuje, a rozpuszczony cukier nabierze lekko bursztynowej barwy- karmel zdjąć z ognia, dodać masło, energicznie mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita, gęsta masa- do masy wlać powoli śmietankę, wymieszać- sos karmelowy postawić ponownie na ogniu i krótko podgrzać, mieszając (zwłaszcza, jeśli masa nie jest jednolita)- sos przelać do słoiczka, ostudzićPRZYGOTOWANIE CIASTA- ciasto karmelowe ułożyć na talerzu lub paterze- na cieście rozsmarować równą warstwę kremu fistaszkowego- na wierzchu porobić esy floresy z sosu karmelowego (jeśli sos karmelowy za bardzo zgęstnieje, wystarczy wstawić słoiczek do naczynia z gorącą wodą, temperatura rozrzedzi jego konsystencję)- całość posypać od razu drobno pokrojonymi prażonymi orzeszkami ziemnymi (póki sos karmelowy nie zgęstnieje)- ciasto można podawać od razu, im dłużej stoi poza lodówką, tym miększy staje się krem fistaszkowy, lecz nadal można porcjować ciasto (krem zaczyna lekko spływać po bokach)- ciasto można też udekorowane wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, schłodzone kroi się bardzo dobrze, a krem fistaszkowy pozostaje zwarty
Ciasto należy przechowywać w lodówce pod przykryciem. Zamiast posiekanych drobno orzeszków, wierzch można posypać całymi orzechami ziemnymi i dopiero wtedy całość polać sosem karmelowym. Ciasto karmelowe i sos karmelowy można przygotować dzień wcześniej, ciasto przechować w zamkniętym pojemniku spożywczym w temperaturze pokojowej, a sos w zamkniętym słoiczku w lodówce.