Wykonanie
Ciasto z
cukinii to miękki, wilgotny chlebek, który mnie, amatorce dość ciężkich ciast ucieranych, bardzo zasmakował. Ciasto urozmaiciłam o dodatek
owoców sezonowych -
śliwek i
jabłek.
Cukinia starta na drobnej tarce nie jest wyczuwalna w smaku ciasta, nadaje mu jednak dużej wilgotności, a dodatek pokrojonych drobno
owoców świetnie komponuje się ze smakiem i aromatem
cynamonu.Aby
owoce, a zwłaszcza
śliwki, nie puściły zbyt wiele soku podczas pieczenia, należy wybrać egzemplarze mięsiste, mało soczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć
mąką.Ciasto z
cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce .

Składniki:225g
mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia
owoców2
jajka120g
cukru1/4 szklanki
oleju250g obranej
cukinii bez pestek150g
jabłek (1 średnie)150g
śliwek1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 łyżki
cynamonu
Wykonanie:-
cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sitku-
jabłko umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne, pokroić na średniej wielkości kostkę-
śliwki umyć, wypestkować, pokroić w kostkę-
owoce oprószyć
mąką-
jajka zmiksować z
cukrem na jasną masę, dodać
olej oraz miąższ z
cukinii, zmiksować-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
sól i
cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta-
owoce wrzucić do masy, wymieszać- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy wyłożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-50 minut w 175 stopniach lub do tzw. suchego patyczka

Ciasto z
cukinii swoją wilgotnością można porównać do
chlebków bananowych, a dodatek
owoców tę wilgotność potęguje. Upieczony chlebek długo zachowuje swoją świeżość.