ßßß Cookit - przepis na Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

nazwa

Wykonanie

Ciasto z cukinii to miękki, wilgotny chlebek, który mnie, amatorce dość ciężkich ciast ucieranych, bardzo zasmakował. Ciasto urozmaiciłam o dodatek owoców sezonowych - śliwek i jabłek. Cukinia starta na drobnej tarce nie jest wyczuwalna w smaku ciasta, nadaje mu jednak dużej wilgotności, a dodatek pokrojonych drobno owoców świetnie komponuje się ze smakiem i aromatem cynamonu.
Aby owoce, a zwłaszcza śliwki, nie puściły zbyt wiele soku podczas pieczenia, należy wybrać egzemplarze mięsiste, mało soczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką.
Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce .
Składniki:
225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców
2 jajka
120g cukru
1/4 szklanki oleju
250g obranej cukinii bez pestek
150g jabłek (1 średnie)
150g śliwek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżki cynamonu
Wykonanie:
- cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sitku
- jabłko umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne, pokroić na średniej wielkości kostkę
- śliwki umyć, wypestkować, pokroić w kostkę
- owoce oprószyć mąką
- jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta
- owoce wrzucić do masy, wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy wyłożyć ciasto, wyrównać
- wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-50 minut w 175 stopniach lub do tzw. suchego patyczka
Ciasto z cukinii swoją wilgotnością można porównać do chlebków bananowych, a dodatek owoców tę wilgotność potęguje. Upieczony chlebek długo zachowuje swoją świeżość.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-cukinii.html