Wykonanie
Wiśniowy przekładaniec to lekkie w smaku wielowarstwowe ciasto. Jest ono dość pracochłonne, gdyż wymaga upieczenia
trzech odrębnych blatów ciasta oraz przygotowania dwóch różnych mas, gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszyste ciasto, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus
wiśniowy idealnie współgrają ze sobą w tym wielowarstwowym cieście.Blaty upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm .

Składniki:MASA GRYSIKOWA300ml
mleka5 łyżek
cukru4 łyżki
kaszy manny120g
masłaMASA WIŚNIOWA750g wydrylowanych
wiśni3 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
cukru7,5 łyżeczki
żelatyny7,5 łyżki zimnej
wodyUWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA
KAKAOWY BLAT NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BLATYBLAT
KAKAOWY2
jajka3 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
kakao0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
olejuBLAT JASNY2
jajka3 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
oleju
Wykonanie:BLAT
KAKAOWY- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier- do ubitej piany dodać pojedynczo
żółtka, po każdym krótko miksując- do
jajek dodać
olej, ponownie krótko zmiksować-
mąkę przesiać z
kakao i
proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (
boków formy nie wykładać papierem ani nie smarować tłuszczem)- ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu blat wyjąć z piekarnika, a gdy ostygnie,
ostrym nożem odciąć ciasto od brzegów formy, delikatnie wyjąć blat, zdjąć papier ze
spodu ciasta- identycznie przygotować i upiec drugi blat
kakaowy
BLAT JASNY- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier- do ubitej piany dodać pojedynczo
żółtka, po każdym krótko miksując- do
jajek dodać
olej, ponownie krótko zmiksować- do masy jajecznej przesiać stopniowo obie
mąki z
proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji- z
ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku blatów
kakaowych
MASA GRYSIKOWA-
mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z
cukrem, do drugiej wsypać
kaszę mannę, wymieszać- do gotującego się
mleka wlać mieszankę z
kaszą, mieszając gotować 2-3 minuty do zgęstnienia masy- ugotowany grysik przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić do ostygnięcia-
masło wyjąć z lodówki, by przyjęło temperaturę pokojową- masę grysikową zacząć wykonywać wtedy, gdy ugotowany grysik ostygnie i będzie miał zbliżoną temperaturę do ocieplonego
masła-
masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce grysiku, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników- gotową masę schłodzićMASA WIŚNIOWA-
wiśnie przełożyć do rondelka, dodać
sok z cytryny i
cukier,
wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus-
żelatynę zalać zimną
wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, do rozpuszczonej
żelatyny dodać 1-2 łyżki musu
wiśniowego, wymieszać, całość wlać do reszty musu, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia i momentu, gdy masa zacznie widocznie się ścinać(można ją wstawić do lodówki, wtedy jednak należy sprawdzać co kilka minut stan stężenia, gdyż w zimnie może to szybko nastąpić)

PRZEŁOŻENIE CIASTA- na dnie formy ułożyć ciemny blat, na nim rozsmarować 1/2 masy grysikowej, schłodzić- na warstwie grysikowej rozprowadzić 1/3 mocno tężejącej (ma się rozsmarowywać, nie może być płynna) masy wiśniowej, przykryć jasnym blatem, na niego wyłożyć 1/3 masy wiśniowej, schłodzić- na stężałą masę
wiśniową wyłożyć drugą połowę masy grysikowej, rozsmarować, przykryć blatem
kakaowym, na wierzch blatu wyłożyć resztę masy wiśniowej, wyrównać, całość schłodzić- ciasto porcjować schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówce
Wiśniowy przekładaniec dobrze się kroi, a warstwy bardzo ładnie ze sobą kontrastują dzięki różnicy kolorów. Blaty można nasączyć dowolnym ponczem, jeśli lubi się ciężkie, wilgotne ciasta. Według mnie nie jest to konieczne, gdyż bez ponczu ciasto ma lżejszy charakter, idealny na letni podwieczorek.