ßßß Cookit - przepis na Wiśniowy przekładaniec

Wiśniowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Wiśniowy przekładaniec to lekkie w smaku wielowarstwowe ciasto. Jest ono dość pracochłonne, gdyż wymaga upieczenia trzech odrębnych blatów ciasta oraz przygotowania dwóch różnych mas, gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszyste ciasto, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą w tym wielowarstwowym cieście.
Blaty upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm .
Składniki:
MASA GRYSIKOWA
300ml mleka
5 łyżek cukru
4 łyżki kaszy manny
120g masła
MASA WIŚNIOWA
750g wydrylowanych wiśni
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
7,5 łyżeczki żelatyny
7,5 łyżki zimnej wody
UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA KAKAOWY BLAT NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BLATY
BLAT KAKAOWY
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
BLAT JASNY
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Wykonanie:
BLAT KAKAOWY
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitej piany dodać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując
- do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować
- mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy
- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy nie wykładać papierem ani nie smarować tłuszczem)
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu blat wyjąć z piekarnika, a gdy ostygnie, ostrym nożem odciąć ciasto od brzegów formy, delikatnie wyjąć blat, zdjąć papier ze spodu ciasta
- identycznie przygotować i upiec drugi blat kakaowy
BLAT JASNY
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitej piany dodać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując
- do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować
- do masy jajecznej przesiać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji
- z ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku blatów kakaowych
MASA GRYSIKOWA
- mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać
- do gotującego się mleka wlać mieszankę z kaszą, mieszając gotować 2-3 minuty do zgęstnienia masy
- ugotowany grysik przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić do ostygnięcia
- masło wyjąć z lodówki, by przyjęło temperaturę pokojową
- masę grysikową zacząć wykonywać wtedy, gdy ugotowany grysik ostygnie i będzie miał zbliżoną temperaturę do ocieplonego masła
- masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce grysiku, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników
- gotową masę schłodzić
MASA WIŚNIOWA
- wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, do rozpuszczonej żelatyny dodać 1-2 łyżki musu wiśniowego, wymieszać, całość wlać do reszty musu, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia i momentu, gdy masa zacznie widocznie się ścinać
(można ją wstawić do lodówki, wtedy jednak należy sprawdzać co kilka minut stan stężenia, gdyż w zimnie może to szybko nastąpić)
PRZEŁOŻENIE CIASTA
- na dnie formy ułożyć ciemny blat, na nim rozsmarować 1/2 masy grysikowej, schłodzić
- na warstwie grysikowej rozprowadzić 1/3 mocno tężejącej (ma się rozsmarowywać, nie może być płynna) masy wiśniowej, przykryć jasnym blatem, na niego wyłożyć 1/3 masy wiśniowej, schłodzić
- na stężałą masę wiśniową wyłożyć drugą połowę masy grysikowej, rozsmarować, przykryć blatem kakaowym, na wierzch blatu wyłożyć resztę masy wiśniowej, wyrównać, całość schłodzić
- ciasto porcjować schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówce
Wiśniowy przekładaniec dobrze się kroi, a warstwy bardzo ładnie ze sobą kontrastują dzięki różnicy kolorów. Blaty można nasączyć dowolnym ponczem, jeśli lubi się ciężkie, wilgotne ciasta. Według mnie nie jest to konieczne, gdyż bez ponczu ciasto ma lżejszy charakter, idealny na letni podwieczorek.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/08/wisniowy-przekadaniec.html