Wykonanie
Sernik gotowany można umiejscowić w przepisach pomiędzy sernikami pieczonymi, a tymi na zimno z dodatkiem
żelatyny. Wymaga on obróbki cieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję.Sernik ten można przygotować z
twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego
twarogu z wiaderka. W zależności od użytego
sera, konsystencja masy będzie inna - sernik przygotowany z mielonego
twarogu będzie bardziej zwarty, a ten zrobiony z wykorzystaniem gęstego
sera wiaderkowego - bardziej kremowy.Dzisiejszy sernik gotowany, który prezentuję Wam na poniższych zdjęciach, został przygotowany w tortownicy o średnicy 18cm na bazie
twarogu z wiaderka (Pilos z Lidla). Ma on bardzo kremową konsystencję, która jednak dzięki dodatkowi
mąki ziemniaczanej nie rozpływa się, a sernik ładnie się kroi i utrzymuje swój wygląd nawet w temperaturze pokojowej. Przepis można wykorzystać również do przygotowania sernika gotowanego z tradycyjnego mielonego
twarogu, warto wtedy zmniejszyć ilość dodanej do masy
mąki ziemniaczanej.

Składniki:SPÓD120g
biszkoptów80g
masłaMASA SEROWA650g
twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego100g
masła2
żółtka6 łyżek
cukru pudruskórka pomarańczowa z małej
pomarańczy1 łyżka
cukru wanilinowego0,25 szklanki
mleka4 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej (przy
twarogu mielonym zmniejszyć ilość
mąki do 2-3 łyżek)POLEWA50g
czekolady mlecznej50g
czekolady deserowej5 łyżek
śmietanki 30%
Wykonanie:SPÓD- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-
biszkopty rozdrobnić na piasek-
masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi
biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówceMASA SEROWA- składniki na masę powinny
mieć temperaturę pokojową-
masło utrzeć z
cukrami i
żółtkami na gładką masę- dodać
twaróg, zmiksować do połączenia się składników- dodać skórkę otartą z
pomarańczy, wymieszać- masę przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając

-
mąkę ziemniaczaną rozpuścić w
mleku, dokładnie wymieszać, mieszankę dodać do gotującej się masy serowej, energicznie mieszając masę, by nie powstały grudki (jeśli powstaną, można krótko zmiksować)- masa zacznie stopniowo gęstnieć (jak gotowany
budyń), cały czas mieszając gotować 2-3 minuty- gorącą gotową masę od razu wylać na spód z
biszkoptów, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia- wystudzony sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez noc, wyjąć z lodówki i zostawić do lekkiego ociepleniaPOLEWA-
czekolady i
śmietankę rozpuścić w kąpieli
wodnej, polewę wylać na sernik, wyrównać- ponownie schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce

Sernik gotowany, bez względu na to, z jakiego
twarogu go przygotujemy, ma inną konsystencję niż sernik pieczony. Przygotowując go unikamy ryzyka, że sernik opadnie, popęka, itp. Jest to sernik, który po zastosowaniu się do wskazówek w przepisie, musi wyjść.Wierzch sernika możemy pozostawić bez niczego, zamiast
czekolady można też zastosować inną polewę lub dekorację. Według mnie lekko gorzka
polewa czekoladowa doskonale uzupełnia smak sernika - równoważy
słodycz masy serowej i
spodu biszkoptowego.