ßßß Cookit - przepis na Sernik gotowany

Sernik gotowany

nazwa

Wykonanie

Sernik gotowany można umiejscowić w przepisach pomiędzy sernikami pieczonymi, a tymi na zimno z dodatkiem żelatyny. Wymaga on obróbki cieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję.
Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu z wiaderka. W zależności od użytego sera, konsystencja masy będzie inna - sernik przygotowany z mielonego twarogu będzie bardziej zwarty, a ten zrobiony z wykorzystaniem gęstego sera wiaderkowego - bardziej kremowy.
Dzisiejszy sernik gotowany, który prezentuję Wam na poniższych zdjęciach, został przygotowany w tortownicy o średnicy 18cm na bazie twarogu z wiaderka (Pilos z Lidla). Ma on bardzo kremową konsystencję, która jednak dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie rozpływa się, a sernik ładnie się kroi i utrzymuje swój wygląd nawet w temperaturze pokojowej. Przepis można wykorzystać również do przygotowania sernika gotowanego z tradycyjnego mielonego twarogu, warto wtedy zmniejszyć ilość dodanej do masy mąki ziemniaczanej.
Składniki:
SPÓD
120g biszkoptów
80g masła
MASA SEROWA
650g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
100g masła
2 żółtka
6 łyżek cukru pudru
skórka pomarańczowa z małej pomarańczy
1 łyżka cukru wanilinowego
0,25 szklanki mleka
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek)
POLEWA
50g czekolady mlecznej
50g czekolady deserowej
5 łyżek śmietanki 30%
Wykonanie:
SPÓD
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce
MASA SEROWA
- składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową
- masło utrzeć z cukrami i żółtkami na gładką masę
- dodać twaróg, zmiksować do połączenia się składników
- dodać skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać
- masę przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając
- mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku, dokładnie wymieszać, mieszankę dodać do gotującej się masy serowej, energicznie mieszając masę, by nie powstały grudki (jeśli powstaną, można krótko zmiksować)
- masa zacznie stopniowo gęstnieć (jak gotowany budyń), cały czas mieszając gotować 2-3 minuty
- gorącą gotową masę od razu wylać na spód z biszkoptów, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia
- wystudzony sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez noc, wyjąć z lodówki i zostawić do lekkiego ocieplenia
POLEWA
- czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewę wylać na sernik, wyrównać
- ponownie schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce
Sernik gotowany, bez względu na to, z jakiego twarogu go przygotujemy, ma inną konsystencję niż sernik pieczony. Przygotowując go unikamy ryzyka, że sernik opadnie, popęka, itp. Jest to sernik, który po zastosowaniu się do wskazówek w przepisie, musi wyjść.
Wierzch sernika możemy pozostawić bez niczego, zamiast czekolady można też zastosować inną polewę lub dekorację. Według mnie lekko gorzka polewa czekoladowa doskonale uzupełnia smak sernika - równoważy słodycz masy serowej i spodu biszkoptowego.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/05/sernik-gotowany.html