Wykonanie

Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta z
jabłkami. Od długiego czasu chodzi za mną potrzeba zrobienia szarlotki w formie tarty i podania jej z domowymi
lodami waniliowymi. Pycha.
Póki co przedstawiam Wam przepis na tartę szarlotkę.
Lody będą później.... (jak się zamrożą).Składniki:litrowy słoik
jabłek (u mnie letnie
przetwory)
cynamon,
kardamon1 łyżka
cukru waniliowego170 g
mąki pszennejżółtko (do ciasta) i całe
jajko do (wysmarowania)50 g
cukru pudru1 łyżka zimnego
mleka lub
wody120 g
masła (ja użyłam President 82 % tłuszczu)1 łyżka
cukru brązowego (do
jabłek)1,5 łyżki
bułki tartejPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski (będzie wygodniej wyrabiać ciasto), dodajemy
cukier puder,
żółtko i pokrojone w plastry zimne
masło, ucieramy w palcach aż
masło ,,zniknie'' dodajemy 1/2 łyżeczki
cynamonu, (moje ciasto nie chciało się łączyć więc dodałam łyżkę
mleka). Wyrabiamy je do końca i formujemy w płaski placek oprószamy
mąką i wkładamy do foliowego woreczka, na 30-40 minut. W tym czasie szykujemy
jabłka (ja mam gotowe w słoikach) jeśli nie macie
przetworów to kilka
jabłek (4-5) kroimy w plastry i gotujemy w niewielkiej ilości
wody aż będą miękkie, dodajemy
cukier brązowy,
cukier waniliowy,
cynamon i
kardamon, mieszamy i studzimy. Gdy ciasto będzie już schłodzone dzielimy je na dwie części, jedną większą. Wałkujemy (na razie jedną większą część) na dość gruby ale pasujący do naszego naczynia placek, (którym wyłożymy też boki) i układamy w formie (ja miałam ceramiczną owalną), wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką. Spód smarujemy
jajkiem obsypujemy
bułką tartą. Na to układamy
jabłka obsypujemy jeszcze raz
cynamonem i wałkujemy wierzch (dość cienko), nakłuwamy widelcem smarujemy
jajkiem i zapiekamy na złoty kolor ok. 45 minut w temp. 170-180 st. Podajemy na ciepło z
lodami. Smacznego