Wykonanie

Polędwiczka wieprzowa w marynacie
miodowo- cytrynowej pieczone w garnku rzymskim podane na puree z
groszku z
fasolką szparagowa.Składniki:1 polędwiczka wieprzowakilka gałązek świeżego
tymiankukilka gałązek
natki pietruszkicebula3 ząbki
czosnkusmalec (u mnie z
kaczki)
sól różowa
sok z cytrynyłyżka
miodupuszka
groszku konserwowego
sólmasło (82 % tłuszczu)surówka:gotowana
fasolka szparagowaPrzygotowanie:Polędwiczkę czyścimy z błon, kroimy na 2-3 cm plastry, obsmażamy na mocno rozgrzanym
smalcu po 1,5 minuty na stronę (jeżeli nie posiadacie garnka rzymskiego można zrobić to w naczyniu żaroodpornym z przykryciem), przekładamy wszystko (razem z tłuszczem!) do naszego naczynia w którym będziemy zapiekać (jeśli jest to garnek rzymski należy go namoczyć odpowiednio wcześniej), na wierzch
mięsa kładziemy
cebulę pokrojoną w ćwiartki,
czosnek i gałązki
tymianku oraz
pietruszki), wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia (mniej więcej 20 minut przed upływem tego czasu) polewamy
mięso sokiem z cytryny wymieszanym z
miodem oraz gotujemy
wodę w garnuszku i wrzucamy
groszek na 3-4 minuty,
wodę odlewamy i wrzucamy do gorącego
groszku masło czekamy chwilę aż się roztopi i całość blendujemy na gładką masę, na koniec solimy. Nakładamy na talerz po 2-3 łyżki puree na to
mięso a na wierzch
fasolkę szparagową można doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
octem balsamicznym. Smacznego