ßßß Cookit - przepis na Shrek... na deser :-)

Shrek... na deser :-)

nazwa

Wykonanie

Wczoraj specjalnie dla naszych niedzielnych gości zabrałam się za to zielone ciasto noszące imię (bądź jak wolicie nazwę) dość specyficznego i popularnego ogra jakim jest Shrek ;-) Trójwarstwowe na biszkopcie lekko kwaskowate. Zapraszam do wypróbowania
Składniki:
Zielona masa:
2 zielone galaretki
duża butelka zielonego Kubusia (bądź Pysia)
2 śmietankowe budynie
500 ml kremówki
0,5 szklanki cukru pudru ( ja zrobiłam z brązowego cukru)
3 łyżeczki żelatyny spożywczej (u mnie wieprzowa)
1/4 szklanki ciepłej wody
trochę wrzątku
Spód (biszkopt):
4 jaja (temp. pokojowa)
130 g cukru (u mnie brązowy)
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cytryna
2 łyżeczki cukru brązowego
Przygotowanie:
Szykujemy formę wykładamy ją papierem do wypieków 28 cm * 35 cm. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera na puszystą białą masę, następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy, przelewamy do wcześniej przygotowanej formy pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 st. Wystudzony biszkopt nasączamy (sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem i niewielką ilością wody). Zielona masa: Sok wlewamy do dużego garnka (oprócz 100 ml), gotujemy, pozostałą część mieszamy z budyniem i wlewamy do wrzącego soku czekamy aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Ściągamy z ognia i wsypujemy galaretki całość mieszamy. W czasie jak będzie stygł mieszamy jeszcze kilka razy. Wystudzoną masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie odstawiamy na chwilę. Dolewamy wrzątek do 1/3 wysokości szklanki. Ubijamy kremówkę stopniowo dodajemy cukier puder (który łatwiej się rozpuszcza i powoduje, że bita śmietana jest delikatniejsza), na samym końcu dodajemy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę. Wylewamy na zieloną masę. I teraz ostatnia warstwa, możecie użyć kolejnych dwóch galaretek i powkładać delicje lub ułożyć obrane i pokrojone na plastry kiwi. Jak wolicie ja wolę kiwi. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/02/shrek-na-deser.html