Wykonanie

Idealne aromatyczne włoskie
ciasteczka do
kawy lub
herbaty chwilę się je robi ale można długo przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce na
ciastka.Składniki na około 25-30
ciasteczek:300g
mąki tortowej150g
brązowego cukru1
cukier waniliowy (ja robię sama do słoika wkładam
laski wanilii zasypuje
cukrem, co jakiś czas mieszam,
cukier jest gotowy po 5dniach)2
jajka (temperatura pokojowa)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka z
pomarańczy bądź
cytrynycynamon,
gałka muszkatołowa,
aromat migdałowy (kilka kropel)Przygotowanie:W mikserze ubić
jaja z
cukrem i
cukrem waniliowym dodać
proszek do pieczenia, skórkę z
cytrusów,
cynamon, gałkę oraz
aromat migdałowy, aż do połączenia się składników, następnie powoli dodawać
mąkę (małymi porcjami), cały czas mieszając gdy uzyskamy jednolitą masę wyłączamy mikser i dodajemy
migdały, mieszamy już ręcznie. Masę formujemy na dwa bochenki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem i posmarowanej małą ilością tłuszczu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. przez 15 minut. Po czym zostawiamy do przestygnięcia, następnie kroimy na 1cm paski ponownie układamy na blaszkę i pieczemy do zarumienienia po 8 minut na każdej ze stron.Po upieczeniu
ciasteczka można schować do słoika, puszki bądź zajadać do
herbaty lub
kawy.