Wykonanie

Kruchy spód z
mąki razowej ser cheddar wędzony łosoś i troszkę
rzeżuchy.Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej razowej (Melvit)1/2 kostki
masła (używam Lurpaka)2
żółtka1 łyżka
jogurtu (lub
śmietany 12/18%)1 łyżka
cukru ( u mnie trzcinowy)szczypta
soli (różowa)100 g
łososia wędzonego200 g
sera żółtego cheddar (lub innego)2
jajka2 łyżki
śmietany 12 %Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę lub blat, dodajemy zimne
masło, kroimy nożem(mieszamy w ten sposób) dodajemy
żółtka,
śmietanę cukier i
sól i zagniatamy ciasto na jednolita masę odkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sobie masę jajeczną, dwa
jajka mieszamy ze
śmietaną tartym
żółtym serem i
mozzarellą. Szykujemy formę do tarty, podsypujemy ją
mąką (wtedy ciasto łatwiej nam zejdzie), ciasto na tartę wałkujemy i wykładamy nią formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp, 180 st. na 15 minut, następnie wylewamy masę jajeczną układamy
łososia i pieczemy jeszcze 7 minut. Na koniec posypujemy listkami
bazylii lub świeżego
tymianku (ja miałam zasianą
rzeżuchę) podajemy z surówką z
sałaty gruszki i
pomidora (dressing
ocet balsamiczny malinowy,
sok z cytryny i
oliwa z oliwek. Smacznego