Wykonanie

Dziś przepis na mazurek
czekoladowy. Uwielbiam
czekoladę, więc nie było innej opcji jak upieczenie czegoś naprawdę
czekoladowego.. Co prawda jest przy nim trochę pracy, ale myślę, ze warto poświęcić czas by przygotować takie ciasto.Składniki:Ciasto:150 g miękkiego
masła100 g
cukru brązowego100 g
cukru pudru1
jajko1
żółtkoskórka otarta z 1
pomarańczy100 g
orzechów laskowych1 łyżka
kakao300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliMus czekoladowy:140 g
czekolady 54% lub 70 g
czekolady mlecznej i 70 g
czekolady gorzkiej225 ml
śmietanki 30%1 szczypta
soli20 g
masłaPolewa:100 g
konfitury pomarańczowej100 g
czekolady mlecznej100 g
masłaDekoracje:60 g
orzechów laskowychCzekoladowe jajkaWykonanie:Ciasto:Obłuskane
orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać
orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć ją z jeszcze ciepłych
orzechów ocierając je palcami.
Masło,
cukier puder i
cukier brązowy ubijać mikserem przez 8 – 10 minut, do momentu uzyskania puszystej masy.Dodać
jajko i
żółtko i miksować do momentu aż masa wchłonie
jajka, a następnie dodać
orzechy i skórkę otartą z
pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.Osobno wymieszać
mąkę przesianą przez sito,
proszek do pieczenia,
sól i
kakao.Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać utarte
masło ze suchymi składnikami, następnie szybko zagnieść ciasto, rozklepać je by było płaskie a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30cm.Ciasto piec na osobnych blaszkach w temperaturze 160 o C przez 20 minut. Po upieczeniu oba kawałki przyciąć nożem tak, aby oba placki miały takie same rozmiary. Ciasto zostawić do ostudzenia.
Mus czekoladowy:
Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić np. układając metalowe naczynie z
czekoladą na garnku z gotującą się
wodą.Gdy
czekolada się rozpuszcza
śmietanę doprowadzić do wrzenia a następnie od razu ściągnąć ją z ognia i dodać
sól. Po dwóch minutach wlewać po trochu
śmietanę do
czekolady cały czas mieszając. Na początku
czekolada może się ważyć, ale pod koniec wszystko się ze sobą połączy.
Masło po kawałku dodawać do masy mieszając, aż
masło połączy się z masą.Odstawić mus żeby stężał.Polewa:
Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić.Do
czekolady dodawać po kawałku
masło mieszając do momentu aż
masło się rozpuści i połączy z
czekoladą.Dekoracja:Ja miałam całe
orzechy, więc na początku uprażyłam je lekko na suchej patelnie, ściągałam skórki a następnie posiekałam i jeszcze raz uprażyłam żeby miały złoty kolor.Na koniec:Na wystudzony blat ciasta rozsmarować połowę
konfitury pomarańczowej a następnie rozsmarować
mus czekoladowy. Przykryć ciasto drugim blatem ciasta i posmarować resztą
konfitury.Ciasto schłodzić w lodówce.Schłodzone ciasto dokładnie polać polewą i udekorować.




