ßßß Cookit - przepis na Tort kakaowy z masą chałwową i wiśniami

Tort kakaowy z masą chałwową i wiśniami

nazwa

Wykonanie

Niedawno w ramach prezentu urodzinowego dla koleżanki upiekłam tort z wiśniami oraz masą z bitą śmietaną i chałwą. Tort udekorowałam czekoladą plastyczną i masą cukrową . Tort wyszedł fajny, niezbyt słodki.
Składniki:
biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
½ szklanki kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
krem:
600 ml śmietany 30%
100 g chałwy
60 ml mocnej kawy
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
dodatkowo:
¾ szklanki likieru kawowego
słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g)
wiśnie w zalewie
dekoracje:
2 gorzkie czekolady
2 łyżki miodu
róże i kokarda z plastycznej czekolady
róże z masy cukrowej
Wykonanie:
biszkopt:
Mąkę, kakao i przyprawę przesiać przez sito. Oddzielić białka od żółtek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać z cukrem aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Dalej ubijając dodać po jednym żółtku.
Do jajek dodawać porcjami przesianą mąkę, delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy, piec w temperaturze 175 o C przez 45 minut do suchego patyczka.
krem:
Kawę zaparzyć, chałwę drobno pokruszyć, żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kawie. Kawę z żelatyną można podgrzać ale nie można zagotować. Kawę z żelatyną ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
Nie przerywając miksować śmietanę (na małych obrotach miksera) powoli dodawać kawę z żelatyną.
plastyczna czekolada:
Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski.
Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę, tak żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku. Czekoladę rozpuścić.
Do rozpuszczonej czekolady dodać miód i energicznie wymieszać.
Czekoladę rozsmarować na papierze śniadaniowym lub papierze do drukarki ułożonym na ręczniku papierowym. Czekoladę odłożyć na kilka godzin aż zastygnie.
Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść.
tort:
Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 3 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch.
Pierwszy biszkopt nasączyć likierem kawowym, posmarować połową dżemu wiśniowym, następnie ułożyć odsączone wiśnie oraz krem. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki.
Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć likierem, posmarować resztą dżemu, ułożyć wiśnie i krem. Biszkopt ponownie wstawić na 15 minut do lodówki.
Na masę ułożyć ostatni biszkopt, nasączyć i posmarować resztą masy. Można zostawić odrobinę masy do dokończenia dekoracji.
dekoracja:
Czekoladę rozwałkować na prostokąt o wymiarach obwodu i wysokości tortu, przyciąć nożem. Można to zrobić na papierze śniadaniowym. Jeśli czekolada się za bardzo rozgrzała w czasie wałkowania odstawić ją na chwilę.
Brzegi czekolady rozgrzać lekko palcami, obłożyć tort czekoladą i skleić brzegi.
Wyrównać wierzch tortu resztą masy, ułożyć róże i kokardę z czekolady plastycznej i masy cukrowej.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/11/tort-kakaowy-z-masa-chawowa-i-wisniami.html