Wykonanie

Niedawno w ramach prezentu urodzinowego dla koleżanki upiekłam tort z
wiśniami oraz masą z
bitą śmietaną i
chałwą. Tort udekorowałam
czekoladą plastyczną i masą
cukrową . Tort wyszedł fajny, niezbyt słodki.Składniki:
biszkopt:7
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki½ szklanki
kakao3 łyżeczki
przyprawy do piernikakrem:600 ml
śmietany 30%100 g
chałwy60 ml mocnej
kawy2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
wodydodatkowo:¾ szklanki
likieru kawowegosłoik
dżemu wiśniowego (250g - 280g)
wiśnie w zalewiedekoracje:2
gorzkie czekolady2 łyżki
mioduróże i kokarda z plastycznej
czekoladyróże z masy cukrowejWykonanie:
biszkopt:
Mąkę,
kakao i
przyprawę przesiać przez sito. Oddzielić
białka od
żółtek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce
cukru. Ubijać z
cukrem aż piana będzie sztywna i błyszcząca.Dalej ubijając dodać po jednym
żółtku.Do
jajek dodawać porcjami przesianą
mąkę, delikatnie wymieszać.Masę przełożyć do tortownicy, piec w temperaturze 175 o C przez 45 minut do suchego patyczka.krem:
Kawę zaparzyć,
chałwę drobno pokruszyć,
żelatynę zalać
wodą i odstawić na 10 minut. Namoczoną
żelatynę rozpuścić w
kawie.
Kawę z
żelatyną można podgrzać ale nie można zagotować.
Kawę z
żelatyną ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszoną
chałwę i zmiksować.Nie przerywając miksować
śmietanę (na małych obrotach miksera) powoli dodawać
kawę z
żelatyną.plastyczna
czekolada:
Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski.Do garnka na którym umieścimy miskę nalać
wodę, tak żeby
woda nie dotykała dna miski.
Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku.
Czekoladę rozpuścić.Do rozpuszczonej
czekolady dodać
miód i energicznie wymieszać.
Czekoladę rozsmarować na papierze
śniadaniowym lub papierze do drukarki ułożonym na ręczniku papierowym.
Czekoladę odłożyć na kilka godzin aż zastygnie.
Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść.tort:
Wiśnie odsączyć z zalewy,
biszkopt przekroić na 3 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch.Pierwszy
biszkopt nasączyć
likierem kawowym, posmarować połową
dżemu wiśniowym, następnie ułożyć odsączone
wiśnie oraz krem.
Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki.Na krem nałożyć kolejny
biszkopt, i jak poprzednio nasączyć
likierem, posmarować resztą
dżemu, ułożyć
wiśnie i krem.
Biszkopt ponownie wstawić na 15 minut do lodówki.Na masę ułożyć ostatni
biszkopt, nasączyć i posmarować resztą masy. Można zostawić odrobinę masy do dokończenia dekoracji.dekoracja:
Czekoladę rozwałkować na prostokąt o wymiarach obwodu i wysokości
tortu, przyciąć nożem. Można to zrobić na papierze
śniadaniowym. Jeśli
czekolada się za bardzo rozgrzała w czasie wałkowania odstawić ją na chwilę.Brzegi
czekolady rozgrzać lekko palcami, obłożyć tort
czekoladą i skleić brzegi.Wyrównać wierzch
tortu resztą masy, ułożyć róże i kokardę z
czekolady plastycznej i masy cukrowej.



