Wykonanie
Składniki
Biszkopt:7
jajek (średnich, M) temp. pokojowa1 szklanka (200 g)
cukru1 szklanka (150 g)
mąki pszennej1/3 szklanki gorzkiego
kakao2 łyżeczki
przyprawy korzennej lub piernikowejNasączenie:2/3 szklanki
likieru kawowego (domowego lub gotowego np. Kahlua)Przełożenie:250 g frużeliny wiśniowej lub powideł lub
dżemu wiśniowego2 łyżeczki
żelatyny60 ml bardzo mocnej
kawy500 ml
śmietany kremówki 30%, dobrze schłodzonej100 g
chałwy waniliowej, drobno pokruszonej
Polewa czekoladowa:100 ml
śmietanki kremówki 30%150 g
czekolady deserowejDekoracja:posypka czekoladowa z
gorzkiej czekolady lub starta
czekolada (50 g)Przygotowanie
Biszkopt:Dno formy o średnicy około 24 - 26 cm wyłożyć kółkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce
cukier.
Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo
żółtka.
Mąkę przesiać razem z
kakao i
przyprawą piernikową. Dodać do ubitej masy, najlepiej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Masę wyłożyć do tortownicy i piec przez 35 minut. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.Przełożenie:Przygotować nasączenie i
wiśnie.
Żelatynę zalać 2 łyżkami
wody, odstawić na 10 minut. Zaparzyć
kawę w metalowym garnuszku, dodać namoczoną
żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia, można podgrzać ale nie zagotowywać.Ubić
śmietankę na sztywną pianę, pod koniec dodać dokładnie pokruszoną
chałwę, zmiksować. Garnuszek z rozpuszczoną w
kawie żelatyną wstawić do garnka z zimną
wodą i mieszając szybko ostudzić. Miksując
bitą śmietanę na małych obrotach wlewać
kawę z
żelatyną.Ułożyć pierwszy dolny blat na paterze, skropić 1/3 nasączenia, posmarować połową
wiśni, połową kremu, przykryć drugim blatem, skropić go i znów rozsmarować resztę
wiśni i kremu. Ułożyć ostatni blat, skropić nasączeniem. Wstawić do lodówki.
Polewa czekoladowa:Zagotować
śmietankę kremówkę, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki
czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Ostudzić, posmarować nią tort, wstawić do lodówki. Po około 30 minutach udekorować boki
tortu wiórkami czekoladowymi, wstawić do lodówki na około 2 godziny.

