Wykonanie

Dziś proponuję torcik na
biszkopcie z masą
jogurtową. Identyczną masę robiłam do
tortu na drugie urodziny mojego synka. Torcik jest lekki i smaczny. Jedyny jego minus to to, że jeśli zależy nam na konkretnym kształcie
tortu to trzeba się trochę namęczyć, ponieważ przed włożeniem do lodówki na kilka godzin tort się dość mocno chwieje.Składniki:
biszkopt:¾ szklanki
mąki pszennej¼ szklanki
mąki ziemniaczanej4
jajka1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
octumasa:1
jogurt naturalny (400g)2
galaretki o dowolnym smakudo nasączenia:mocna
herbatasok z cytrynyWykonanie:Upiec
biszkopt:Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować brzegów tortownicy.
Białka oddzielić od
żółtek, obie
mąki przesiać przez sito. Do
żółtek dodać
ocet i
proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż
żółtka zbieleją.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać
cukier puder po 1 łyżce.Do
białek po trochu dodawać
żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z
białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.Do
jajek dodać powoli przesianą
mąkę delikatnie i powoli mieszając.
Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie
biszkoptu sprawia, że nadmiar pary
wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a
biszkopt nie opadnie.Ciasto studzić w piekarniku.przygotować masę:
Galaretki rozpuścić w połowie ilości
wody podanej na opakowaniu (u mnie 500 ml). Rozpuszczoną
galaretkę studzić do momentu, aż
galaretka zacznie się ścinać.
Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować, żeby był dobrze napowietrzony. Nadal miksując, powoli dodawać
galaretkę.Krem zostawić by zgęstniał.
Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Każdą część nasączyć
herbatą z
cytryną i posmarować masą. Następnie położyć kolejny blat.Tort wstawić do lodówki na noc.