Wykonanie
Było już ciasto
marchewkowe, to teraz czas na ciasto
buraczkowe z dużą ilością
kakao. W życiu nie
jadłam tak pysznego ciasta
czekoladowego...potwierdza to też Mój Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem...Składniki;370 g ugotowanych
buraków ćwikłowych,300 ml
oleju,5
jajek,270 g
mąki,370 g
cukru,100 g
kakao,2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego,3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia,
sól,Wykonanie;Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane
buraki miksujemy z
olejem.
Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Dodajemy
cukier waniliowy,
cukier,
sól.Następnie dodajemy porcjami
jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.

wg. "Ciasta i
ciasteczka"