ßßß Cookit - przepis na Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

nazwa

Wykonanie

DZISIAJ PIERWSZE URODZINY BLOGA...DZIĘKI, ŻE ODWIEDZACIE MÓJ BLOG...NO TO ŚWIĘTUJEMY TARTĄ;)
Składniki;
Ciasto;
20 dkg mąki,
8 łyżek cukru pudru,
12 dkg masła,
sól,
4 dkg sproszkowanych migdałów,
Nadzienie;
2 łyżki brązowego cukru,
1 cukier waniliowy,
200 l śmietanki kremówki,
2 żółtka,
jajko,
10 dkg cukru,
25 dkg rabarbaru,
Wykonanie;
Ciasto - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy zimne masło i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Schładzamy 15 minut. Na wierzch wysypujemy groch. Pieczemy około 15 minut.
Nadzienie - Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na 5 cm paski. Zasypujemy cukrem i odstawimy na godzinę.Żółtka i jajko mieszamy ze śmietanką, cukrem waniliowym. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i zalewamy go masa jajeczno- śmietankową. Wierzch posypujemy cukrem brązowym. Wkładamt do piekarnika na około 30 minut.
wg. "Moje gotowanie - Ciasta na lato"
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/06/tarta-rabarbarowa.html