Wykonanie
DZISIAJ PIERWSZE URODZINY BLOGA...
DZIĘKI, ŻE ODWIEDZACIE MÓJ BLOG...NO TO ŚWIĘTUJEMY TARTĄ;)Składniki;Ciasto;20 dkg
mąki,8 łyżek
cukru pudru,12 dkg
masła,
sól,4 dkg sproszkowanych
migdałów,Nadzienie;2 łyżki
brązowego cukru,1
cukier waniliowy,200 l
śmietanki kremówki,2
żółtka,
jajko,10 dkg
cukru,25 dkg
rabarbaru,Wykonanie;Ciasto - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy zimne
masło i lekko ubite
jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Schładzamy 15 minut. Na wierzch wysypujemy
groch. Pieczemy około 15 minut.Nadzienie -
Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na 5 cm paski. Zasypujemy
cukrem i odstawimy na godzinę.
Żółtka i
jajko mieszamy ze
śmietanką,
cukrem waniliowym. Na podpieczony spód wykładamy
rabarbar i zalewamy go masa jajeczno-
śmietankową. Wierzch posypujemy
cukrem brązowym. Wkładamt do piekarnika na około 30 minut.
wg. "Moje gotowanie - Ciasta na lato"