Wykonanie
Bajgiel żydowskie
pieczywo, został wymyślony prawdopodobnie w
Krakowie lub jak głosi inna historia -przybył z Wiednia. Nie
mylcie go z
obwarzankiem, który jest w kształcie spirali. Obecnie dwa miasta znane są z wyrobu bajgli; Nowy Jork i Montreal /źródło Wikipedia/. W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane
makiem lub
solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)Składniki;3 szklanki
mąki,2 dkg świeżych
drożdży,2 łyżki
cukru,3 łyżki
oleju,1
jajko,1 1/2 łyżki
soli,
mak lub gruba
sól do posypania,Wykonanie;
Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki ciepłej
wody i odstawić na chwilę.
Olej połączyć z 1/3 szklanki
wody i połączyć z rozczynem. Wymieszać.
Mąkę i
sól przesiać do miski, dodać
cukier,
jajko,
olej z
wodą i
drożdżami. Zarobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 12 równych kawałów i utoczyć wałki o średnicy 1 1/2 cm.Uformować
obwarzanki. Gotować je w osłodzonym wrzątku pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyłożyć na blachę, obsypać
makiem lub
solą. Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut.

źródło "
Chleb - domowy wypiek"