Wykonanie

Brak
chlebka naan do indyjskiej potrawy to rzecz bardzo przykra. Postanowiłem więc upiec wczoraj kilka takich
chlebków na rodzinną kolację. Wyszły super w smaku i wyglądają równie fajnie, więc polecam!

Do przygotowania 5 sporych lub 10 małych
chlebków potrzebujesz:- 600-700g
mąki- 300ml
mleka- 200ml
jogurtu naturalnego- 15g
drożdży- łyżeczki
soli- łyżeczki
cukru- 1
jajka- 3 łyżek
oleju
Mleko podgrzej tak, żeby było ciepłe ale nie parzyło. W kubeczku wymieszaj
drożdże, łyżkę
mąki, kilka łyżek
mleka i
cukier. Odstaw aż
drożdże wyrosną. Resztę
mąki (100g zostaw w razie gdyby ciasto było bardzo lepkie) połącz z
solą, mokre składniki, poza
mlekiem, wymieszaj w osobnym naczyniu. Wyrośnięte
drożdże dodaj do
mąki, dodaj
mleko a następnie mokre składniki. Zagnieć i wyrabiaj przez dobre 5 minut, jeśli ciasto bardzo się lepi dosyp
mąki, jej ilość trudno ocenić, gdyż
jajko może być różnej wielkości poza tym różne też bywają
jogurty, ciasto nie może być zbyt lepkie, nie musi jednak być zbitą kulką. Po wyrobieniu odstaw miskę pod przykryciem w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Po wyrośnięciu ciasta zagnieć je nieco i podziel je na tyle porcji, ile chcesz
chlebków.

Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia, możesz podsypać
mąką, ważne by ciasto było cieniutkie, ale też nie prześwitujące (kilka mm) kształt nie ma aż takiego znaczeenia, najlepiej formować coś w formie
łezki. Nagrzej piekarnik ustawiając go na 250 z termoobiegiem i grillem, jeśli nie masz termoobiegu, wystarczy sam grill.

Na dnie piekarnika ustaw naczynie z
wodą, która musi zacząć parować nim wstawisz
chlebki do piekarnika. Piecz pojedynczo lub po dwa, zależnie od ich rozmiaru na 2 półce od góry po 4-5 minutach, gdy ciasto się rumieni i powstają ładne wybrzuszenia, odwróć
chlebki na drugą stronę i piecz aż dtuga strona nie będzie surowa (2-4 min)

Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmaruj każdy chlebek roztopionym
masłem z dodatkiem
ziół,
czosnku lub czego tylko zapragniesz, dzięki temu naan będzie smaczniejszy i mniej suchy. Moje masełko powstało z połączenia ząbka
czosnku, łyżeczki
curry i 2 łyżek
masła.

Smacznego!