Wykonanie
Uwielbiam
drożdżowe racuszki.A te są wyjątkowo puszyste i podczas pieczenia rosną jak ... na drożdżach! ;-)Niestety chcąc uwieńczyć na zdjęciu "ich urodę" - złośliwość rzeczy martwych wzięła górę :-(Po zrobieniu 1 zdjęcia okazało się, że wyczerpały się baterie w aparacie, a jedyne zdjęcie jakie zrobiłam - jest poruszone.Następnym razem wymienię je na "lepszy model" :))Mimo, że zdjęcie nie jest dobrej jakości mam nadzieję, że odzwierciedla ... jakie racuszki były pyszne !Składniki (na ok. 12 racuchów):2 szklan ki
mąki1 i 1/3 szklanki letniego/ciepłego
mleka1/3 kostki
drożdży (około 30 g)1 łyżka
cukruotarta skórka z 1 sparzonej
cytrynyłyżka
jogurtu naturalnegoszczypta
soli1
jajkoolej do smażeniaWykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić tzw. dołek i wkruszyć do niego
drożdże, posypać je
cukrem i zalać połową szklanki ciepłego
mleka z rozmieszaną w niej łyżką
jogurtu. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn lekko podrośnie dodać resztę ciepłego
mleka, całe
jajko, szczyptę
soli i otartą
skórkę z cytryny. Wyrobić chwilę całość do połączenia się składników. Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1/2h (do podwojenia objętości). Na patelni rozgrzewamy
olej (około 0,5-1 cm). Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na rumiano (po około 3-5 minut z każdej strony). Gotowe racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru
oleju.Ciepłe posypujemy
cukrem pudrem i zjadamy ... nie zważając na kalorie ... ;-)