Wykonanie
Jak upiec idealne pierniczki??? Oto jest pytanie:) Mam nadzieję,że nasze z przepisu pani
Haliny będą Wam się podobać:) Dobrej zabawy przy dekorowaniu:)Składniki:10 dkg
cukru drobnego Diamant,30 dkg
maki,pół szklanki
miodu,łyżeczka
przyprawy korzennej,łyżka
masła,pół łyżeczki
proszku do pieczenia,2
jajka.
Lukier:10 dkg
cukru pudru Diamant z
aromatem waniliowym lub dodatkiem
kakao,1
białko.Wykonanie:Podgrzewamy
miód aż do zagotowania.Przesiewamy
makę, dodajemy nieco ostudzony
miód i
masło. Wsypujemy
cukier,
przyprawę korzenną,
pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem
białym lub brazowym..