ßßß Cookit - przepis na Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami

Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami

nazwa

Wykonanie

Sajgonki można nadziewać w różny sposób – łatwo wtedy przemycić dzieciom szpinak i inne warzywa na , które nie zawsze mają ochotę .U mnie szybko znikają – musiałam się uwijać , żeby zrobić dla Was zdjęcie
Będziemy potrzebować :
Papier ryżowy ok. 15 sztuk
Farsz;
Woreczek ryżu
50g suszonych grzybów mun
2 cebule
2 ząbki czosnku
Jajko
Świeży szpinak (według uznania )
Pieprz, sól ,oliwa
Grzyby zalewany gorącą wodą żeby zmiękły , następnie drobno je kroimy .Na patelnie dajemy 2-3 łyżki oliwy i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek , a następnie dodajemy pokrojone grzyby mun, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny .W miedzy czasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku .Do poduszonych grzybów dodajemy jajko , ryż , szpinak oraz przyprawy – wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty .Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się swobodnie formować nakładamy nasz grzybowo - szpinakowy farsz .Gotowe sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu . Smacznego
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/10/sajgonki-ze-swiezym-szpinakiem-i.html