Wykonanie

Na obiad, kolację, lunch, dla gości, sąsiadów, rodziców, dla nas. Jedna z moich ulubionych tart. Pyszna na ciepło, zaraz po upieczeniu, ale świetna także na drugi dzień, prosto z lodówki. Ja chyba wolę taką wersję, zwłaszcza w czasie upałów (nie, nie marudzę, w końcu mamy prawdziwe lato i zamierzam się nim rozkoszować :) )Składniki na formę 26cm:Ciasto:-250g
mąki pszennej-125g zimnego posiekanego
masła-1
jajko-szczypta
soli-1/2 łyżeczki świeżego
rozmarynu-1/2 łyżeczki świeżego
tymianku-2 łyżki
startego sera cheddar (lub innego
sera żółtego)Na farsz:-200g
startego sera cheddar (odjąć 2 łyżki do ciasta)-1
pomidor-1/2
cukinii-1/2
bakłażana-1/2 pęczka
szczypiorku-3 łyżki
jogurtu naturalnego-1
jajko-1 łyżeczka
musztardy-
sól,
pieprz do smaku-1 łyżeczka
sosu Worcestershire (można pominąć)Składniki na ciasto łączymy razem, krótko zagniatając. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.Przygotowujemy farsz.
Pomidory,
bakłażana i
cukinię kroimy w półplasterki. Warzywa można wcześniej obrać, ja lubię ze skórką.
Bakłażana lekko solimy i odstawiamy na kilka minut.
Szczypiorek siekamy.
Jajko,
starty ser,
sos Worcestershire,
musztardę i
jogurt mieszamy razem. Dodajemy
szczypiorek i doprawiamy do smaku.Formę do tarty smarujemy
masłem i wylepiany
ciastem (dno i boki). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, obciążamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie, zdejmujemy obciążenie i folię i podpiekamy kolejne 10 minut. Na gotowym spodzie układamy wcześniej przygotowane warzywa i zalewamy masą
serową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Smacznego!