Wykonanie
Idealna do kiełbachy,
karkówki czy szaszłyków z grilla, ale nie tylko. Konkretna i syta
sałatka ziemniaczana z dodatkiem
smażonego boczku. Do tego zimne
piwo (bezalkoholowe, oczywiście) i spotkanie przy ognisku czy grillu można zaczynać!Składniki:-4 duże
ziemniaki-2
jajka ugotowane na twardo-200g
wędzonego boczku-1
czerwona cebula-2
ogórki kiszone-1/2 pęczka
koperku-3 łyżki
jogurtu naturalnego-1 łyżka
majonezu-1 łyżka
musztardy-
sól,
pieprz do smaku
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni lub na niewielkiej ilości tłuszczu, przekładamy na ręcznik papierowy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Koperek siekamy,
jajka,
cebulę i
ogórki (ja lubię w skórce, ale można obrać) kroimy w kostkę i umieszczamy w misce wraz z
ziemniakami i
boczkiem. Dodajemy
majonez,
musztardę i
jogurt. Solimy i
pieprzymy według upodobań i dokładnie mieszamy.
Smacznego!