ßßß
Idealna do kiełbachy, karkówki czy szaszłyków z grilla, ale nie tylko. Konkretna i syta sałatka ziemniaczana z dodatkiem smażonego boczku. Do tego zimne piwo (bezalkoholowe, oczywiście) i spotkanie przy ognisku czy grillu można zaczynać!Składniki:-4 duże ziemniaki-2 jajka ugotowane na twardo-200g wędzonego boczku-1 czerwona cebula-2 ogórki kiszone-1/2 pęczka koperku-3 łyżki jogurtu naturalnego-1 łyżka majonezu-1 łyżka musztardy-sól, pieprz do smakuBoczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni lub na niewielkiej ilości tłuszczu, przekładamy na ręcznik papierowy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Koperek siekamy, jajka, cebulę i ogórki (ja lubię w skórce, ale można obrać) kroimy w kostkę i umieszczamy w misce wraz z ziemniakami i boczkiem. Dodajemy majonez, musztardę i jogurt. Solimy i pieprzymy według upodobań i dokładnie mieszamy.
Smacznego!