ßßß
Jak mam ochotę na czekoladę to nie ma zmiłuj. I najlepiej, żeby to było duuużo czekolady. A te babeczki mają i czekoladę i do tego kryją słodką niespodziankę. Są syte, ale prawie wytrawne, dzięki temu nie zasładzają na amen.Składniki na 15 sztuk:-15 pralinek Ferrero Rocher (zamrozić dzień wcześniej)-2 szklanki mąki pszennej-2 duże jajka-2 łyżki kakao-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżeczka sody-1/2 szklanki jogurtu naturalnego-1/4 szklanki oleju-1/2 szklanki cukru brązowego muscavado (można dodać więcej, babeczki nie są zbyt słodkie)-2 łyżki ekstraktu waniliowegoKrem:-250ml śmietany 30 lub 36%-250g serka mascarpone-2 czubate łyżki kakao-2 łyżki cukru pudruDodatkowo:-15 pralinek Ferrero (lub 8 przekrojonych na pół)Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszać jogurt, jajka, olej, cukier i ekstrakt. Mokre składniki połączyć z suchymi krótko mieszając. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć po jednej zamrożonej pralince. Przykryć ciastem (jest dość gęste). Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 18 minut. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać porcjami mascarpone, cukier puder i kakao. Kremem udekorować babeczki, na wierzch położyć pół lub całą pralinkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!