Wykonanie

Wiadomo, że
kraj nasz piękny
jabłkami stoi. A szarlotka to już klasyka deserowego gatunku. Ile kuchni, tyle rodzajów szarlotki a każda inna. Placek na kruchym cieście, ciasto ucierane, z
budyniem,
galaretką,
kisielem, z
gruszką,
orzechami,
cynamonem... I tak wiadomo, że mamina, czy babcina najlepsza i nic im nie dorówna!U mnie dziś szarlotka pod
cynamonową bezową pierzynką. Idealna na umilenie jesiennych wieczorów. I nie tylko!Składniki (u mnie forma o średnicy 24cm):Na ciasto:-200g
mąki pszennej-100g zimnego
masła-100g
cukru-1
jajko-1 łyżeczka
cukru waniliowegoNa farsz:-4 duże
jabłka (u mnie szare renety)-1 łyżka
brązowego cukru-1 łyżeczka
cynamonu-1 łyżka
bułki tartejNa
bezową pierzynkę:-3
białka-szczypta
soli-5 czubatych łyżek
cukru pudru-1 płaska łyżeczka
cynamonu-1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejMasło siekamy z
mąką. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie,
ciastem wylepiamy formę wysmarowaną tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem, formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.Przygotowujemy
bezę;
białka miksujemy na najwyższych obrotach miksera ze szczyptą
soli, kiedy piana będzie już sztywna dodajemy
cukier puder (robimy to stopniowe, łyżka po łyżce), Nadal ubijamy do uzyskania lśniącej masy. Pod koniec ubijania dodajemy
cynamon i
mąkę ziemniaczaną i miksujemy do całkowitego połączenia składników.Podpieczone ciasto posypujemy równomiernie
bułka tartą.
Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Równomiernie rozkładamy na cieście. Posypujemy
cukrem wymieszanym z
cynamonem. Przykrywamy
bezową pianką tworząc nieregularne kształty (najlepiej za pomocą widelca).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut (do zrumienienia
bezy). Studzimy w uchylonym piekarniku.


Smacznego!