ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

nazwa

Wykonanie

Doceniłem wreszcie smak polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z dostępnych w danym kraju jabłek, ale mój patriotyzm kulinarny zawsze okazywał się silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w tych szarlotkach brakowało.
Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką.
Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm
Ciasto
350 g mąki pszennej
180 g zimnego masła
90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
2 jajka
16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.
Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać.
Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę.
Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta oddzielić 1/3, zawinąć oddzielnie w folię i pozostawić do posypania szarlotki.
Nadzienie z jabłek
2 - 2,5 kg jabłek z gatunku szara reneta (ewentualnie można też użyć antonówek)
80 - 100 gramów brązowego cukru
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
opcjonalnie 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
Przygotowanie jabłek
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce o bardzo dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka przełożyć na patelnię, dodać cukier i przyprawy i cały czas mieszają smażyć około 5-10 minut. Jabłka nie powinny się rozgotować.
Beza
4 białka
200 g cukru pudru
1 płaska łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Przygotowanie bezy
Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować.
Przygotowanie szarlotki
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z jabłek, a następnie warstwę bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa.
Uwaga - osoby, które nie lubią bezy, mogą zamrożoną uprzednio 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim jabłka.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/03/szarlotka-z-beza.html