Wykonanie
Doceniłem wreszcie smak
polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele
razy robić szarlotkę z dostępnych w danym
kraju jabłek, ale mój patriotyzm kulinarny zawsze okazywał się silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w tych szarlotkach brakowało.Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością
jabłek z
cynamonem,
gałką muszkatołową i pyszną
bezową pianką.Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cmCiasto350 g
mąki pszennej180 g zimnego
masła90 g
cukru pudru lub bardzo drobnego
białego cukru2
jajka16 g
cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie ciastaWszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki
masło i
żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.Na wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić
ciastem i ponakłuwać.Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z
jabłek i
bezę.Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z
bezą możecie z ciasta oddzielić 1/3, zawinąć oddzielnie w folię i pozostawić do posypania szarlotki.Nadzienie z
jabłek2 - 2,5 kg
jabłek z gatunku szara reneta (ewentualnie można też użyć antonówek)80 - 100 gramów
brązowego cukru2 płaskie łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejopcjonalnie 1 łyżeczka suszonej
skórki pomarańczowejPrzygotowanie
jabłekJabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce o bardzo dużych oczkach. Tak przygotowane
jabłka przełożyć na patelnię, dodać
cukier i
przyprawy i cały czas mieszają smażyć około 5-10 minut.
Jabłka nie powinny się rozgotować.
Beza4
białka200 g
cukru pudru1 płaska łyżka stołowa
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie
bezyBiałka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać
cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać
mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować.Przygotowanie szarlotkiNa podpieczony spód wyłożyć nadzienie z
jabłek, a następnie warstwę
bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie
beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż
beza będzie gotowa.Uwaga - osoby, które nie lubią
bezy, mogą zamrożoną uprzednio 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim
jabłka.