Wykonanie

Miałem ochotę na
kawę.
Kawę jesienną i słodką. Taką, która sprawi, że obecna szara, jesienna aura nabierze chociaż trochę pozytywnych kolorów. Tak się właśnie stało.
Kawa jest genialna. Z wyraźnymi
smakami jesieni, czyli
przyprawami korzennymi. Dosłodzona odrobiną
miodu,
bitej śmietany i
kakaowego karmelu, który był wypadkiem przy pracy. Początkowo zamierzałem przygotować zwykły, jasny karmel. Jednak okazało się, że nie ma takiego ładnego, złocistego koloru, tylko żółty. Postanowiłem przyciemnić go dodając odrobinę
kakao. Oczywiście zamiast odmierzać je łyżeczką, sypałem prosto ze słoika i poleciało go o wiele więcej niż planowałem. Jak się jednak okazało,
kakao pozytywnie wpłynęło na efekt końcowy. Dlatego zachęcam do przyrządzenia podobnej mikstury :)sos:50
cukru20 g
masła20 ml
wody1-2 łyżeczki
kakao30 g kremówki 36%
Cukier umieścić w rondlu z grubym dnem, zalać
wodą, doprowadzić do wrzenia i skarmelizować (nie mieszać). Kiedy
syrop nabierze złocistego koloru, dodać
masło,
kakao i mieszać energicznie do połączenia składników. Garnek zdjąć z palnika, wlać kremówkę cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.
kawa:300 ml wrzącej
wody4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
czekoladowego karmelu2 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
kardamonu2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
imbiru2 łyżki
mioduKawę,
miód,
cukier oraz
przyprawy umieścić w rondlu, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu przez 5-10 minut.
Kawę przelać przez gęste sitko do szklanek do 3/4 wysokości.
bita śmietana:250 ml kremówki 36 %100 g
mascarpone2 łyżka
cukru pudruKremówkę ubić na sztywno, dodać
mascarpone oraz
cukier puder i dokładnie połączyć. Ubitą masę wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Po tym czasie krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do szklanek. Całość polać przygotowanym wcześniej
czekoladowym karmelem.Smacznego! :)

