ßßß
Miałem ochotę na kawę. Kawę jesienną i słodką. Taką, która sprawi, że obecna szara, jesienna aura nabierze chociaż trochę pozytywnych kolorów. Tak się właśnie stało. Kawa jest genialna. Z wyraźnymi smakami jesieni, czyli przyprawami korzennymi. Dosłodzona odrobiną miodu, bitej śmietany i kakaowego karmelu, który był wypadkiem przy pracy. Początkowo zamierzałem przygotować zwykły, jasny karmel. Jednak okazało się, że nie ma takiego ładnego, złocistego koloru, tylko żółty. Postanowiłem przyciemnić go dodając odrobinę kakao. Oczywiście zamiast odmierzać je łyżeczką, sypałem prosto ze słoika i poleciało go o wiele więcej niż planowałem. Jak się jednak okazało, kakao pozytywnie wpłynęło na efekt końcowy. Dlatego zachęcam do przyrządzenia podobnej mikstury :)sos:50 cukru20 g masła20 ml wody1-2 łyżeczki kakao30 g kremówki 36%Cukier umieścić w rondlu z grubym dnem, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i skarmelizować (nie mieszać). Kiedy syrop nabierze złocistego koloru, dodać masło, kakao i mieszać energicznie do połączenia składników. Garnek zdjąć z palnika, wlać kremówkę cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.kawa:300 ml wrzącej wody4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki czekoladowego karmelu2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 łyżeczki kardamonu2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki imbiru2 łyżki mioduKawę, miód, cukier oraz przyprawy umieścić w rondlu, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Kawę przelać przez gęste sitko do szklanek do 3/4 wysokości.bita śmietana:250 ml kremówki 36 %100 g mascarpone2 łyżka cukru pudruKremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Ubitą masę wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Po tym czasie krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do szklanek. Całość polać przygotowanym wcześniej czekoladowym karmelem.Smacznego! :)
